Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Portugal mula undian awal pilihan raya

LISBON, 23 JAN – Pengundian awal bermula di Portugal hari ini untuk pilihan raya umum mengejut, dengan tinjauan menunjukkan penyandang Sosialis masih di hadapan walaupun dengan pendahuluan mereka ke atas saingan kanan tengah yang terdekat semakin mengecil.

Lebih 300,000 pengundi telah mendaftar untuk mengundi seminggu lebih awal, dengan pengundian dibuka pada 8 pagi waktu tempatan.

Pilihan pengundian awal disediakan tahun ini untuk mengurangkan kesesakan pada hari pilihan raya, Ahad depan, akibat pandemik COVID-19.

Perdana Menteri Antonio Costa, yang telah memimpin dua kerajaan Sosialis minoriti berturut-turut sejak 2015, dijangka untuk mengundi di bandar utara Porto pada sekitar 9:30 pagi waktu tempatan.

Tinjauan segera diadakan selepas dia gagal mendapatkan sokongan untuk belanjawan 2022 daripada dua parti berhaluan kiri yang lebih kecil yang telah menyokong kerajaannya.

Ia adalah kali pertama belanjawan diundi sejak ahli EU kembali kepada demokrasi pada 1974.

Sosialis mempunyai kira-kira 38 peratus sokongan, berbanding hanya lebih 30 peratus untuk pembangkang utama JPA tengah kanan, yang akan meninggalkan Costa sekali lagi tanpa majoriti bekerja di parlimen, menurut tinjauan-tinjauan yang disusun oleh Radio Renascenca. – AFP

Seorang wanita membuat undian di pusat mengundi di Porto hari ini, pada hari pengundian awal menjelang hari pilihan raya 30 Januari. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -