‘Potrait of a Young Woman’ hasil karya Rembrandt

ALLENTOWN – Terima kasih kepada teknologi moden dan beberapa kerja pakar detektif, lukisan berusia hampir 400 tahun yang telah lama dikaitkan dengan seorang artis yang tidak dikenali di bengkel Rembrandt kini telah dinilai sebagai karya artis kelahiran Belanda itu sendiri.

Selama beberapa dekad, Muzium Seni Allentown memaparkan lukisan panel minyak yang dipanggil Potrait of a Young Woman dan dikreditkan karya itu kepada ‘Studio Rembrandt.’ Dua tahun yang lalu, lukisan itu dihantar ke Universiti New York (NYU) untuk pemuliharaan dan pembersihan.

Di sana, pemulihara mula menghilangkan lapisan demi lapisan yang berkilat dan gelap, varnis tebal yang telah ditambah selama berabad-abad dan mereka mula mengesyaki Rembrandt sendiri bertanggungjawab atas kerja-kerja itu dari keasliannya.

“Lukisan kami mempunyai banyak lapisan varnis dan yang benar-benar mengaburkan apa yang anda dapat lihat dari kerja lukisan yang asli, serta warna asal,” kata Elaine Mehalakes, naib presiden urusan Curatorial Muzium Seni Allentown.

Pemulihara menggunakan pelbagai alat, termasuk mikroskop X-ray, inframerah dan elektron, untuk menyelesaikan kes itu sebagai karya salah seorang seniman yang paling penting dan dihormati dalam sejarah.

Gambar lukisan dari Muzium Seni Allentown menunjukkan potret sebelum dan selepas pemulihan lukisan bertajuk ‘Potrait of a Young Woman’ yang selama berdekad tidak diketahui pelukisnya, namun ia sebenarnya karya Rembrandt. – AP

Analisis saintifik “menunjukkan kerja berus yang cukup konsisten dengan hasil karya lain oleh Rembrandt,” kata Shan Kuang, pemulihara di Institut Kesenian NYU yang memulihkan potret tersebut.

Pakar-pakar dari luar yang memeriksa 1632 lukisan selepas selesai daripada pemulihan lukisan selama dua tahun bersetuju dengan penilaian NYU bahawa ia adalah hasil karya Rembrandt yang sahih.

“Kami sangat gembira dan teruja,” kata Mehalakes. “Lukisan ini mempunyai cahaya yang luar biasa yang tidak pernah ada seperti sebelum ini. Anda benar-benar boleh berhubung dengan potret itu dengan cara saya rasa artis itu bermakna untuk anda.”

Apabila Potrait of a Young Woman itu diserahkan kepada muzium pada tahun 1961, ia dianggap sebagai karya Rembrandt. Sekitar satu dekad kemudian, sekumpulan pakar memutuskan bahawa ia telah dicat oleh salah seorang pembantunya.

Perubahan seperti itu tidak biasa dilihat: Selama berabad-abad, sebanyak 688 dan sekurang-kurangnya 265 lukisan telah memberi penghargaan kepada artis, menurut Mehalakes.

Pihak Muzium belum lagi membuat pengesahan kesahihannya dan tidak berniat untuk menjualnya tetapi karya Rembrandt yang disahkan, sering bernilai puluhan juta dolar. Lukisan itu, yang kini berada di dalam peti besi muzium, akan dipamerkan kepada orang ramai mulai 7 Jun tahun ini. – AP