Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

P’raya umum Thailand dijangka 7 Mei

-

BANGKOK, 22 SEPT – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Thailand pada Selasa mengumumkan pilihan raya umum akan datang boleh diadakan pada 7 Mei 2023, jika Dewan Rakyat melengkapkan tempoh penuh penggal empat tahun yang tamat pada Mac tahun depan.

SPR Thailand dalam satu kenyataan berkata calon pada pilihan raya umum akan datang boleh memulakan kempen mereka mulai 24 September, iaitu 180 hari sebelum penggal kerajaan berakhir, menurut Perlembagaan.

Di bawah Seksyen 102 Perlembagaan, pilihan raya umum mesti diadakan dalam tempoh 45  hari selepas tamat penggal Dewan pada 23 Mac. Pendaftaran pencalonan dijangka diadakan dari 3 hingga 7 April dan senarai calon akan diumumkan pada 14 April. SPR Thailand dijangka merangka peraturan dan garis panduan untuk pilihan raya umum akan datang.

Sekiranya Dewan dibubarkan sebelum 23 Mac, sebelum penggal penuh tamat, SPR akan mengadakan pilihan raya umum sekurang-kurangnya 45 hari selepas pembubaran dan tidak lebih daripada 60 hari selepas pembubaran, mengikut Seksyen 103 Perlembagaan. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -