Prayut kekal PM Thailand

BANGKOK, 2 DIS – Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-O-Cha, di bawah tekanan dari protes jalanan selama berbulan-bulan, hari ini terselamat dari menghadapi cabaran undang-undang mengenai pengaturan kehidupannya yang boleh menyebabkan beliau disingkirkan dari jawatannya.

Mahkamah perlembagaan kerajaan memutuskan bahawa Prayut tidak bersalah atas konflik kepentingan dengan tinggal di kediaman tentera selepas meninggalkan tentera.

“Kedudukan defendan sebagai perdana menteri dan menteri pertahanan kekal tidak berubah,” kata ketua hakim.

Mahkamah memutuskan status Prayut sebagai perdana menteri membenarkannya tinggal di kediaman tersebut walaupun beliau meletak jawatan sebagai ketua tentera pada 2014.

Keputusan itu, walaupun dijangka, mungkin mencetuskan gerakan bantahan yang telah membelenggu Thailand sejak Julai mendesak Prayut, yang menerajui tampuk pentadbiran melalui rampasan kuasa, supaya meletak jawatan.

Ketika keputusan dibaca, pembantah prodemokrasi berkumpul untuk mengadakan rapat baharu di persimpangan besar di utara Bangkok.

Menurut hakim, tentera telah menukar status kediaman daripada rumah tentera kepada rumah tetamu pada 2012, ‘maka secara teknikal, defendan tidak lagi tinggal dalam rumah tentera.’ – AFP

Gambar fail menunjukkan Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-O-Cha (tengah) tiba untuk bergambar bersama kabinet baharu Thai di Rumah Kerajaan di Bangkok. – AFP