Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Presiden Itali mahu cara baharu urus penghijrahan

  ROM, 22 SEPT – Presiden Itali, Sergio Mattarella, telah mengkritik peraturan Kesatuan Eropah (EU) mengenai pengedaran pendatang sebagai ‘prasejarah’ ketika perdebatan mengenai cara menguruskan peningkatan ketibaan bot dari Afrika Utara hari ini.

  Semasa lawatan ke Sicily kelmarin bersama Presiden Jerman, Frank-Walter Steinmeier, Mattarella menyeru untuk mencari ‘penyelesaian baharu dan berani’ dalam menghadapi isu migrasi ke Eropah.

  Presiden tersebut menyatakan bahawa adalah penting untuk memikirkan “bagaimana menggunakan alat yang asas dan lapuk ini dengan cara yang berbeza menghadapi fenomena yang benar-benar baharu.”

  “Sebagai contoh, peraturan Dublin adalah prasejarah,” yang disusun “di dunia lain, fenomena penghijrahan besar-besaran belum bermula”, katanya.

  Dalam prosedur yang dikenali sebagai Dublin, pendatang haram sepatutnya didaftarkan di negara EU yang mereka masuki pertama kali. Jika mereka pergi ke negara lain dalam blok itu, mereka boleh dipulangkan ke negara EU pertama yang mereka masuki.

  Kerajaan kanan Giorgia Meloni di Rom, telah menangguhkan sementara peraturan Dublin pada Disember lalu, merujuk kepada ‘sebab teknikal semata-mata’ yang dikaitkan dengan pusat penerimaan tetamu yang terlalu banyak bekerja, atau tempat panas.

  Sebagai tindak balas, Jerman mendedahkan minggu lalu ia telah berhenti mengambil pendatang dari Itali di bawah skim sukarela yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan ke atas negara sempadan EU. – AFP

  Sergio Mattarella (kiri), ditemani isterinya, Laura Mattarella menyambut diplomat Itali sebaik tiba di lapangan terbang antarabangsa Silvio Pettirossi di Luque, Paraguay pada 6 Julai. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...