Presiden Lubnan ketuai perbincangan

BEIRUT, 20 JAN – Presiden Lubnan yang di bawah pemecatan dijangka mengadakan pertemuan hari ini dengan para pegawai tertinggi keselamatan untuk membincangkan keganasan yang jarang terjadi pada hujung minggu lalu dan menyebabkan beratus-ratus mengalami kecederaan dalam satu protes yang mengegarkan negara.

Michel Aoun akan disertai oleh menteri sementara dalam negeri dan pertahanan serta ketua-ketua tentera dan agensi-agensi keselamatan pada awal petang, pejabatnya berkata dalam satu kenyataan.

Pertemuan itu akan menyentuh mengenai ‘perkembangan keselamatan’ di negara yang digegarkan sejak 17 Oktober oleh bantahan yang tidak pernah berlaku terhadap kelas politik yang dianggap tidak cekap, rasuah dan bertanggungjawab untuk krisis ekonomi yang semakin meruncing.

Ia juga menegaskan ‘langkah-langkah yang perlu diambil untuk memelihara keamanan dan kestabilan,” agensi berita negara, National News (NNA) melaporkan.

Penunjuk perasaan pada hujung minggu, melemparkan batu mercun dan tanda-tanda jalan kepada polis rusuhan, yang menembak gas pemedih mata dan peluru getah untuk meleraikan penunjuk perasaan berhampiran parlimen.

Protes jalanan yang paling ganas pada hujung minggu lalu untuk tempoh tiga bulan mengakibatkan kira-kira 530 cedera di kedua-dua belah pihak, menurut angka yang disenaraikan oleh AFP daripada angka yang disediakan oleh Palang Merah dan Pertahanan awam.

Pemerhati Hak Manusia menuduh polis rusuhan ‘melancarkan gas pemedih kanister di kepala penunjuk perasaan, menembak peluru getah tepat ke mata dan menyerang orang di hospital dan masjid.

Pasukan Keselamatan Dalam Negeri, bagi pihak mereka, telah menggesa para penunjuk perasaan berkecuali daripada menyerang polis rusuhan dan merosakan harta awam atau persendirian. – AFP

Para penunjuk perasaan Lubnan mengambil perlindungan di belakang benteng di tengah-tengah pertempuran dengan polis rusuhan yang menjaga jalan menuju ke parlimen, di tengah Beirut. – AFP