Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

Presiden Ukraine tuntut gencatan senjata di Donbas

KIEV, 24 Julai – Presiden Ukraine Petro Poroshenko berkata beliau akan menuntut gencatan senjata yang sebenar di Donbas, termasuk wilayah Donetsk dan Lugansk, semasa perbincangan dalam telefon Normandia Four yang diadakan hari ini.

Kesepakatan damai yang dicapai di Minsk adalah satu-satunya penyelesaian yang tersedia untuk konflik tentera di timur Ukraine pada masa ini, kata Poroshenko di halaman di Facebook pada hari Ahad.

Beliau juga menegaskan bahawa dia akan terus menuntut sekatan Barat yang lebih keras terhadap Rusia jika gencatan senjata segera tidak dapat dicapai.

Pemimpin Jerman, Perancis, Rusia dan Ukraine, yang dikenali sebagai Normandia Four, bersetuju untuk mengadakan perbincangan dalam telefon untuk membincangkan situasi konflik di Donbas pada hari Isnin selepas pengantaraan oleh Perancis.

‘Normandy Four’ atau ‘the Normandy Format’ adalah kumpulan pemimpin diplomatik dari empat negara yang ditubuhkan untuk menyelesaikan krisis Ukraine mengikut perjanjian damai yang dicapai di Minsk, ibu kota Belarus pada Februari 2015.

Keadaan di timur Ukraine telah menunjukkan trend yang meningkat dalam beberapa hari yang lalu, dengan kedua-dua pihak menggunakan senjata berat yang dilarang dalam perjanjian Minsk.

Menurut Kementerian Pertahanan Ukraine, sekurang-kurangnya 13 tentera kerajaan Ukraine terbunuh dalam tindakan minggu lalu, yang jarang berlaku pada bulan-bulan yang lalu.

Media Ukraine melaporkan bahawa perbincangan telefon hari ini boleh meredakan ketegangan di timur Ukraine, tetapi tidak mungkin membawa kepada kejayaan terhadap isu-isu kritikal seperti memastikan keselamatan di zon konflik. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -