Produk makanan halal jepun diketengahkan

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh James Kon

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Produk makanan halal Jepun buatan Negara Brunei Darussalam akan diketengahkan semasa Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan Sukan Paralimpik dengan perasmian BMC Food Industries yang berlangsung di Hotel Radisson, Bandar Seri Begawan, kelmarin.

Hadir selaku tetamu kehormat dan menyempurnakan pelancaran berkenaan ialah Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Haji Apong.

Turut memotong reben bersama dengan Yang Berhormat Dato untuk menyempurnakan pelancaran berkenaan ialah Pengarah Kumpulan Syarikat TGT, Tan Too Liang dan Pengurus Kilang, Tan Too Yeo.

BMC Food Industries yang berada di bawah Kumpulan Syarikat TGT telah bekerjasama dengan empat buah syarikat Jepun untuk menghasilkan tiga produk Chibo, lapan produk Kanda, lima produk Ginrei dan satu produk Harry’s.

Kerjasama itu lahir daripada perbincangan yang berlangsung selama bertahun-tahun, ujian makanan di antara syarikat-syarikat Jepun dan BMC dengan sokongan berterusan Institut Penyelidikan Ekonomi bagi ASEAN dan Asia Timur (ERIA) yang memainkan peranan penting untuk menemukan setiap pihak yang terlibat dalam kerjasama berkenaan.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali menyempurnakan perasmian BMC Food Industries yang berlangsung di Hotel Radisson, Bandar Seri Begawan.

Dalam kata alu-aluannya di majlis berkenaan, Penasihat kepada Presiden Bagi Hal Ehwal Brunei untuk ERIA, Okuochi Hiroshi menyatakan bahawa ERIA telah memberikan sokongan untuk mempromosikan Brunei Halal sejak 2014 dan laporan penyelidikan pertama mengenai Brunei Halal telah dikeluarkan pada Ogos 2016 yang menyatakan bagaimana berharga dan premium Brunei Halal.

Beliau menerangkan bahawa dengan kerjasama kerajaan Brunei, Seminar Perniagaan Brunei Halal telah diadakan di Tokyo pada November 2016 bagi mempromosikan Brunei Halal kepada masyarakat Jepun.

Beliau menyatakan lagi bahawa masih belum terdapat banyak produk makanan Brunei Halal yang dibawa ke pasaran Jepun dan berharap untuk mengembangkan lagi pasaran di Jepun dengan lebih besar di masa terdekat.

“Baru-baru ini, Jepun lebih berminat dalam makanan halal untuk pelawat-pelawat dari negara-negara Muslim.”

Beliau menyatakan harapan bahawa pelancaran itu dapat menjadi langkah pertama yang baik bagi memperkenalkan makanan Brunei Halal ke pasaran Jepun dan juga pasaran di negara-negara lain.

Kilang BMC Food Industries di Mentiri boleh menghasilkan sehingga 40,000 produk sebulan di mana penghantaran pertama produk ke Jepun akan diadakan dalam masa terdekat.
Kilang berkenaan telah memulakan operasinya pada penghujung 2019.