Program melancong ke angkasa Spacex bakal jadi kenyataan

CAPE CANAVERAL – SpaceX berhasrat untuk membawa sehingga empat orang pelancong ke ruang orbit yang amat jauh dari bumi, mungkin menjelang akhir tahun depan.

Syarikat persendirian bekerjasama dengan syarikat Space Adventures Inc. untuk penerbangan itu, pegawai-pegawai mengumumkan Selasa lalu. Harga tiket tidak dinyatakan tetapi dijangka berjumlah berjuta-juta dolar.

Pengembaraan ke Angkasa sudah dapat membawa pelancong ke orbit dengan perjalanan ke Stesen Angkasa Antarabangsa, bekerjasama dengan program angkasa Rusia.

Untuk perjalanan ini, bagi pelanggan yang sudah membayar akan memintas stesen angkasa lepas dan bukan hanya pergi ke orbit malah dua hingga tiga kali lebih tinggi dari orbit, atau kira-kira 500 batu hingga 750 batu (800 kilometer hingga 1,200 kilometer) di atas Bumi.

Ia adalah matlamat yang tinggi yang akan dicapai dengan menghampiri rekod orbit sepanjang 1,370 kilometer yang pernah dicapai oleh Gemini 11 Pete Conrad dan Dick Gordon pada tahun 1966.

SpaceX akan menggunakan kapsul Dragon yang sama yang digunakan untuk melancarkan angkasawan NASA ke stesen angkasa. – Agensi
SpaceX yang berpangkalan di California, sudah lama mengendalikan program pelancongan ke angkasa. – AP

Penerbangan pelancong “akan memberi peluang kepada perjalanan ke angkasa menjadi kenyataan kepada semua orang yang memimpikannya,” kata Presiden SpaceX, Gwynne Shotwell dalam satu kenyataan.

Elon Musk SpaceX yang berpangkalan di California, sudah lama mengendalikan di dalam program pelancongan ke angkasa, mereka telah menandatangani perjanjian jutawan dari Jepun untuk terbang ke bulan dalam tiga tahun atau lebih akan datang.

Jeff Bezos Blue Origin dan Richard Branson Virgin Galactic juga merancang hendak membuat perjalanan melancong ke ruang angkasa lepas, tetapi hanya perjalanan pelancongan yang ringkas dan kurang seperti dalam program, bukan perjalanan ke orbit.

SpaceX akan menggunakan kapsul Dragon yang sama yang digunakan untuk melancarkan angkasawan NASA ke stesen angkasa, mungkin dalam beberapa bulan lagi.

Kapsul itu telah terbang sekali ke ruang angkasa setakat ini, pelancaran pertamanya pada tahun lalu dalam penerbangan ujian percubaan yang berjaya tanpa diikuti oleh kru.

Jurucakap Space Adventures Stacey Tearne berkata penerbangan pelancong boleh berlaku pada suku terakhir tahun 2021. Syarikat itu sedang berbincang dengan beberapa bakal pelanggan program pelancong itu. Tiada juruterbang profesional atau angkasawan yang diperlukan, kata Tearne, kerana kapsul Dragon itu sepenuhnya dijalankan secara automatik. Tetapi penumpang akan dapat mengawal kapal angkasa itu jika diperlukan, katanya dalam e-mel.

Kos program pelancongannya akan selari dengan penerbangan pelancong yang lalu, katanya. Jutawan dari Kanada, Guy Laliberte, pengasas Cirque du Soleil telah membayar AS$35 juta untuk penerbangan ke stesen angkasa selama satu setengah minggu pada tahun 2009. Dia berkata pengalaman dari orbit itu ia ‘bernilai setiap sen dan berbaloi.’

Seperti semua pelancong angkasa sebelum ini, beliau melancarkan roket Rusia dari Kazakhstan.

Penerbangan Dragon peribadi dari Cape Canaveral akan menjadi lebih pendek, kepada lima hari, menurut Tearne. Berpangkalan di Vienna, Virginia, Space Adventures membantu menyusun penerbangan ruang angkasa pertama dunia, Dennis Tito, pengasas dan pengerusi Wilshire Associates di California.

Dia terbang ke stesen angkasa dengan menggunakan kapsul Rusia pada tahun 2001, yang menimbulkan kemarahan para pegawai tertinggi NASA yang menentang program lawatan pelancongan itu. Syarikat itu telah mengaturkan lapan misi ke ruang angkasa dan salah satu pelancongnya telah pergi sebanyak dua kali.

Matlamat Space Adventures adalah untuk mewujudkan “peluang yang unik dan tidak mungkin sebelum ini untuk warga negara mengalami ruang,” kata pengerusi syarikat Eric Anderson dalam satu kenyataan.

NASA telah melembutkan pendiriannya terhadap program pelancong ke ruang angkasa dan membuka pintu stesen untuk perkhidmatan berbayar bagi pelanggan yang berminat apabila penerbangan kru komersial oleh SpaceX dan Boeing telah siap ditubuhkan. – AP