Saturday, October 1, 2022
24.8 C
Brunei

Program perintis selamatkan dugong kebuluran

-

ST PETERSBURG – Dugong berdepan risiko kebuluran kerana rumpai laut asli semakin lenyap disebabkan pencemaran air yang buat kali pertama mulai memakan daun selada di bawah program uji kaji makanan, menurut pegawai hidupan liar Florida.

Pusat ujian di pantai timur Lagun Sungai India menerima daun selada romaine pertamanya pada Khamis, mendorong lebih banyak dugong menyertai, kata Ron Mezich, ketua cawangan peruntukan makanan di Suruhanjaya Pemuliharaan Hidupan Liar dan Ikan Florida.

“Kami fikir ia adalah penting,” kata Mezich pada sidang media maya.

“Apabila haiwan berkenaan berada di sana, kami akan terus menawarkan makanan dan berharap haiwan tersebut akan menerimanya.”

Program itu turut menambah kubis dan jenis selada kedua untuk menarik dugong. Kesemuanya merupakan makanan biasa yang diberikan kepada dugong di pusat pemulihan.

Seekor dugong muncul di permukaan air untuk bernafas ketika suhu sejuk membawa puluhan dugong ke lagun Florida di Pantai Riviera, Florida. – AP
Suhu dingin membawa puluhan dugong ke Lagun Dugong Tenaga dan Cahaya Florida di Pantai Riviera, Florida. – AP

Program pemberian makanan itu merupakan respons kerajaan negeri dan persekutuan terhadap 1,101 kematian yang dicatat pada tahun lalu. Kebanyakannya mati kelaparan disebabkan pencemaran daripada pertanian, perbandaran dan sumber lain telah mencetuskan alga membiak dengan pesat dan telah menghapus dasar rumpai laut sumber makanan dugong – terutamanya semasa bulan-bulan musim sejuk.

Kira-kira 25 hingga 35 dugong kelihatan berhampiran tapak pemberian makanan di loji Tenaga & Cahaya Florida yang mengeluarkan air panas yang disukai haiwan apabila suhu air menjadi sejuk. Beberapa ratus haiwan dapat kelihatan dari udara di kawasan berhampiran, kata Tom Reinert, pengarah serantau selatan untuk FWC.

Tidak ada rancangan segera untuk mengembangkan program pemberian makanan di luar kawasan Brevard, menurut pegawai. Orang ramai masih tidak dibenarkan memberi makan kepada dugong liar.

“Ia adalah program perintis dan kami berusaha mempelajari seberapa banyak yang boleh,” kata Reinert. Namun beliau menambah pemulihan rumpai laut dan pengurangan dalam pencemaran air merupakan jawapan jangka panjang kepada masalah kebuluran.

“Kami memerlukan lagun yang sihat untuk menampung rumpai laut,” katanya. “Kami tidak dapat memberi makan kepada kesemuanya.”

Selain uji kaji pemberian makanan, pegawai juga bekerjasama dengan beberapa pusat untuk memulihkan dugong yang ditemui masih hidup. Ia termasuk zoo Florida, taman tema Seaworld dan akuarium laut. Terdapat 159 dugong yang berkata diselamatkan pada 2021, ada di antaranya memerlukan jagaan lama dan sesetengahnya telah kembali ke habitat asal, menurut pegawai.

Terdapat kira-kira 7,520 dugong liar di perairan Florida buat masa sekarang, menurut statistik kerajaan. Haiwan berekor bulat dan bergerak perlahan itu telah bertambah dari segi jumlah untuk membolehkan ia disenaraikan sebagai spesies terancam dan bukannya pupus, walaupun usaha masih diteruskan untuk memulihkan senarai terancam itu berdasarkan kematian akibat kebuluran. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -