Progresif raih pencapaian cemerlang

Oleh Syahmi Hassan
Gambar serahan Progresif

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 APRIL – Progresif Sdn Bhd telah memenangi dua anugerah semasa Anugerah Telekom Asia 2022, baru-baru ini, di mana syarikat telekomunikasi tempatan itu diiktiraf sebagai Pengendali Mudah Alih 2022 bagi Brunei dan mempunyai Inisiatif Pemasaran dan Jenama Terbaik untuk projek Progresif for School dengan kerjasama Kementerian Pendidikan.

Progresif mengumumkan pencapaian yang membanggakan itu dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini. Menurut kenyataan, pemenang dipilih oleh para pemimpin industri dengan panel hakim untuk anugerah berprestij itu terdiri daripada Ketua Teknologi, Media dan Telekomunikasi dan Ketua Pembangunan Pelanggan dan Pasaran di KPMG Asia Pasifik, Darren Yong; Pemimpin ASEAN EY-Parthenon dan Peneraju Segmen Pasaran Sektor Teknologi, Media dan Hiburan serta Telekomunikasi EY ASEAN di EY, Joongshik Wang; Peneraju Industri Teknologi, Media dan Telekomunikasi Global di PwC China, Wilson Chow dan Ketua Sektor Telekom, Media dan Hiburan di Deloitte, Michinori Sato. Progresif mendapat pencalonan dalam dua kategori iaitu Operator Mudah Alih dan Inisiatif Pemasaran dan Jenama Terbaik berdasarkan dua kempen yang luar biasa, iaitu pelancaran pelan mudah alih pascabayar Progresif MORE dan kempen Donate Data bersama Kementerian Pendidikan.

Dalam ulasan para hakim, mereka merasakan bahawa Progresif merangkumi ciri-ciri itu dalam prestasi mereka, tetapi ia adalah komitmen teguh syarikat untuk membantu masyarakat yang memerlukan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) mereka yang melengkapkan profil Progresif sebagai perniagaan yang perlu diambil perhatian dan yang menonjol di antara yang lain.

Ketua Pegawai Komersial dan Digital Progresif, Awang Adi Iskandar bin Haji Basri dipetik berkata, “Memenangi anugerah ini mewakili pencapaian yang ketara, terutama bagi syarikat telekomunikasi yang beroperasi dalam pasaran kecil.

“Kami perlu benar-benar membezakan diri kami dan pada masa yang sama masih sangat relevan dan Pelan MORE! membolehkan kami mencapai kedua-duanya. Kami berbesar hati untuk menyediakan penyelesaian yang membolehkan pelanggan kami berkembang bersama kami.”

Hajah Nurul Haniah semasa menerima Anugerah Pengendali Mudah Alih 2022 bagi Brunei dan Inisiatif Pemasaran dan Jenama Terbaik untuk projek Progresif for School.
Gambar fail menunjukkan pelajar semasa Kempen Donate Data 2021.

Ketua Pegawai Strategi Korporat Progresif, Awang Johan bin Dato Dr Haji Johar pula mengulas, “Memenangi anugerah ini adalah bukti kepintaran kolaboratif dan kreatif pasukan. Kami melihat pasaran dengan baik dan menyedari bahawa tidak ada apa-apa di luar sana yang bercakap dengan generasi Tik Tok yang semakin berkembang – yang menjadi pasaran yang semakin penting. Kami amat berbangga dengan penggambaran iklan melalui Zoom yang pertama di Brunei.”

Menyentuh mengenai kempen CSR Donate Data dengan Kementerian Pendidikan, Penyelaras CSR dan Penajaan Progresif, Amilin Mat Sah berkata, inisiatif berkenaan adalah yang pertama seumpamanya di Brunei, dan menunjukkan sokongan individu dan perniagaan dalam membantu pelajar dan pendidik di Negara Brunei Darussalam.

“Ia menekankan kepentingan tanggungjawab sosial, dan anugerah ini adalah milik kita semua,” ujarnya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Progresif, Hajah Nurul Haniah binti Haji Jaafar ketika dihubungi berkata, “Kami benar-benar berbesar hati dan berbangga menerima anugerah ini. Menerima anugerah ini untuk Progresif sekali lagi merupakan satu lagi pencapaian penting, berikutan anugerah serantau yang kami peroleh tahun lepas untuk Pengalaman Pekerja Terbaik.

“Ini merangkumi semua singkatan Progresif, kakitangan kami dan keupayaan kami, pengiktirafan ini benar-benar menyerlahkan kekuatan kerjasama, semangat yang kami ada untuk terus menambah baik dan berinovasi, tidak pernah puas dan sentiasa progresif serta bersedia untuk memberi dan berbuat lebih banyak untuk pelanggan dan pihak berkepentingan kami.

“Saya harap ini hanyalah satu daripada banyak pencapaian dan pengiktirafan yang masih belum kami temui dalam perjalanan kami dan ini adalah permulaan kepada banyak lagi kisah kejayaan yang akan datang,” tambahnya.