Friday, February 3, 2023
23.2 C
Brunei

-

Projek air bawa harapan pada penduduk luar bandar India

NEW DELHI – Projek bekalan air luar bandar yang dibiayai oleh Bank Pembangunan Baharu (NDB) atau bank BRICS, sedang berjalan lancar di kawasan yang sukar di negeri berbukit utara India, Himachal Pradesh, membawa harapan untuk setengah juta orang yang mengalami masalah air.

Himachal Pradesh kekurangan infrastruktur yang mampan untuk bekalan air luar bandar dan bentuk muka bumi yang berbukit dan sukar menjadikan tugasan lebih mencabar.

Menurut NDB, kira-kira 42 peratus kediaman di negeri ini mempunyai akses terhad kepada air minuman bersih dan diklasifikasikan sebagai sebahagiannya dilindungi untuk bekalan air.

Ketiadaan bekalan air dipercayai boleh menyebabkan penduduk luar bandar menghabiskan masa sehingga dua jam untuk aktiviti mengambil dan menyimpan air.

Pinjaman NDB sebanyak AS$80 juta telah disetujui pada Disember 2021, dan projek itu telah mendapat bayaran balik ansuran pertamanya bernilai sekitar 330 juta rupee India (kira-kira AS$4.25 juta).

Pengurus projek Karamchand Karlupia berdiri berhampiran paip air untuk projek air yang dibiayai oleh NDB di sebuah kampung di daerah Kangra di negeri berbukit Himachal Pradesh di India. – Xinhua

Jumlah anggaran kos projek itu ialah AS$100 juta. Baki AS$20 juta akan ditanggung oleh pihak kerajaan India. Pinjaman mudah itu telah diberikan kepada kerajaan India, yang seterusnya telah diserahkan kepada kerajaan negeri Himachal Pradesh.

Pinjaman itu perlu dibayar balik dalam tempoh 20 tahun, dengan tambahan ‘tempoh tangguh’ lima tahun.

Projek itu akan disiapkan dalam tempoh 44 bulan, termasuk enam ‘bulan tangguh’. Ia bagi memberi manfaat kepada penduduk yang tinggal di sebanyak 1,255 kampung yang terletak di lapan buah daerah.

Wartawan Xinhua baru-baru ini melawat tapak projek di sub-bahagian Indora daerah Kangra dan menyaksikan kerja-kerja pemasangan saluran paip sedang dijalankan, dan kerja-kerja membina tangki simpanan akan dimulakan.

Air hendaklah mula-mula diambil dari sumber yang terletak di dataran, kemudian disimpan dalam tangki besar, dan akhirnya diagihkan kepada penduduk kampung melalui saluran paip dengan paip di hampir setiap rumah.

Penduduk tempatan yakin dengan projek itu dan berharap masalah air yang berlarutan dapat diselesaikan segera.

Raman, seorang penduduk kampung Makroli, memberitahu Xinhua bahawa bekalan air di rumahnya agak tidak menentu sejak dia dilahirkan.

“Sejak kecil saya tidak pernah melihat bekalan air biasa di rumah saya. Saya berharap skim yang dibiayai oleh NDB ini akan memastikan bekalan air tetap kepada kami,” kata Raman yang tidak mendedahkan nama penuhnya.

Ketua Jurutera projek Sushil Justa berkata bahawa skim air luar bandar yang dibiayai NDB akan menjadi rahmat bagi penduduk di hulu Himachal Pradesh.

Beliau berkata penduduk yang tinggal di beberapa kawasan atas yang berbukit tidak mendapat bekalan air yang boleh diminum secara tetap, dan wanita di kawasan ini perlu mengambil air dari kawasan yang jauh untuk memenuhi keperluan harian mereka.

Beliau berkata NDB telah membantu pembiayaan projek bekalan air. “NDB telah membiayai 24 skim bekalan air di lapan daerah Himachal,” katanya. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -