Projek tingkatkan kemahiran pembelajaran abad-21

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 JAN – Kedutaan Diraja Thailand bagi pihak Princess Maha Chakri Award (PMCA) Foundation, hari ini, telah mengadakan majlis penyampaian sijil kepada para peserta Fabulous ASEAN Breakfast, projek kerjasama antara guru dan pelajar dari 33 buah sekolah di 11 buah negara Asia Tenggara.

Hadir pada majlis yang berlangsung di Kedutaan Diraja Thailand, Kiarong itu ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Thailand ke Negara Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Wanthanee Viputwongsakul yang seterusnya menyempurnakan majlis penyampaian sijil penghargaan kepada enam orang pelajar dan tiga orang penerima anugerah PMCA dari 2015 ke 2019.

Turut hadir ialah para pegawai dari kedutaan, guru-guru dari sekolah yang terlibat dan ibu bapa pelajar yang menyertai projek tersebut.

Fabulous ASEAN Breakfast merupakan projek berasaskan pembelajaran kolaborasi di mana pelajar berkongsi resipi yang mudah secara maya untuk menyediakan sarapan pagi yang mereka biasanya makan sebelum pergi ke sekolah.

Antara objektif projek tersebut adalah bagi para pelajar memperoleh kemahiran pembelajaran abad ke-21 dan merasai sendiri pengalaman pertukaran bilik darjah secara maya bagi bekerjasama dengan para pelajar dari negara yang berbeza di samping meningkatkan kesedaran terhadap kepentingan mengambil sarapan pagi secara rutin dan sebagai agen bagi pertukaran atau mentor kepada pelajar lainnya.

PYT Wanthanee Viputwongsakul menyampaikan sijil kepada salah seorang peserta Fabulous ASEAN Breakfast. – Gambar serahan Kedutaan Diraja Thailand