Proses pengeluar Britain jejas pertumbuhan zon euro

LONDON, 12 Jan – Proses permohonan dan perundingan jalan keluar Britain daripada Kesatuan Eropah (EU) akan menekan pertumbuhan dalam zon euro, ekonomi utama Bank Dunia berkata semalam.

Franziska Ohnsorge, ketua peneraju ekonomi Bank Dunia, memberitahu Xinhua di London pada sidang akhbar bagi pelancaran laporan bank Prospek Ekonomi Global (GEP) bahawa proses Brexit itu merupakan satu daripada ketidaktentuan yang dihadapi ekonomi global bagi 2017.

“Kami menjangkakan pertumbuhan kawasan euro menjadi meluas. Kami menjangkakan keseluruhan proses Brexit, semua ketidakpastian dan perbincangan di sekitarnya, kita mengharapkan mereka dapat mempengaruhi sentimen,” kata Ohnsorge, yang merupakan penulis utama laporan GEP.

“Ia adalah salah satu sebab mengapa kami tidak menjangka pertumbuhan besar (dalam pertumbuhan kawasan euro) tetapi dengan pertumbuhan kira-kira 1.5 peratus, ia masih di atas potensi, ia adalah pertumbuhan kukuh dalam kawasan euro.”

Ohnsorge berkata Bank Dunia terkejut tentang daya tahan ekonomi Britain berikutan undi Brexit, apabila ramai ahli ekonomi dan ahli perniagaan telah mengunjurkan masalah ekonomi.

“Kami tidak menjangka pasaran kewangan bertahan dengan baik, keyakinan untuk bertahan dengan baik, dan untuk aktiviti untuk bertahan dengan baik. Pada pandangan kami respons proaktif daripada Bank England dan diselaraskan di seluruh pusat bank-bank telah menyimpan pasaran kewangan yang sangat tenang,” kata Ohnsorge.

Bank England telah mengurangkan kadar faedah dari 0.5 peratus kepada 0.25 peratus sebagai tindak balas kepada potensi bahaya undi Brexit dan juga pembangunan program pengelakan kuantitatif tidak aktif.

Beliau berkata, Bank Dunia menjangka pengguna dan perniagaan di Britain untuk ‘menjadi lebih berhati-hati dalam membuat keputusan perbelanjaan mereka dan dalam pelan pelaburan mereka terutama’ pada tahun 2017. – Xinhua