Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Protes tanda solidariti

  LONDON/PARIS/ISTANBUL, 12 NOV – Di seluruh dunia kelmarin menyaksikan orang ramai berhimpun sebagai tanda solidariti bersama rakyat Palestin sambil menuntut gencatan senjata segera di Semenanjung Gaza.

  Agensi Anadolu melaporkan orang ramai berkumpul di Hyde Park London bagi mengecam tindakan Israel dan kerajaan yang belum menyokong gencatan senjata di Gaza.

  Sambil membawa bendera dan papan tanda Palestin dan melaungkan slogan pro-Palestin, ribuan peserta perhimpunan kemudian berarak menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat.

  Duta Palestin ke United Kingdom Husam Zomlot, bekas pemimpin Parti Buruh Jeremy Corbyn, Ahli Parlimen Parti Buruh John McDonnell serta wakil NGO dan kesatuan sekerja turut serta dalam National March for Palestine itu.

  Di Paris, ribuan peserta mengadakan demonstrasi untuk mendesak gencatan senjata segera.

  Para pembantah menayangkan sepanduk dan bendera semasa menyertai ‘Perarakan Kebangsaan bagi Palestin’ di tengah London pada 11 November. – AFP

  Peserta memulakan bantahan dari Place de la Republique dan berarak ke Place de la Nation.

  Mereka turut memakai Keffiyeh, selendang hitam dan putih simbol perjuangan Palestin selain memegang bendera dan slogan Palestin menuntut ‘gencatan senjata segera’, ‘bebaskan Palestin’ dan ‘Hidup Palestin’.

  Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Jumaat memberitahu BBC bahawa Israel mesti berhenti mengebom Gaza dan membunuh orang awam.

  Kenyataan itu dilihat sebagai titik perubahan dalam politik Perancis terhadap perang di Gaza dan disambut baik oleh rakyat dan tokoh-tokoh politik.

  “Macron akhirnya menyebut ungkapan ‘gencatan senjata’ tetapi Paris mesti bersuara lebih lantang, terutamanya di Majlis Keselamatan PBB kerana Perancis ialah ahli tetap badan itu,” kata seorang Ahli Parlimen dari La France Insoumise (LFI), Mathilde Panot.

  Beberapa perhimpunan turut diadakan di pelbagai bandar di Maghribi dan Tunisia.

  Di Marrakesh di utara Maghribi, satu perhimpunan yang dianjurkan oleh kumpulan pro-Palestin, Moroccan Initiative for Support mengesahkan sokongan mereka kepada rakyat Palestin.

  Di Casablanca, satu perhimpunan menggesa tekanan ke atas Amerika Syarikat dan kuasa-kuasa Barat lain yang pro-Israel untuk menghentikan sokongan mereka kepada serangan Israel di Gaza.

  Sementara itu, ratusan penduduk di Tunisia menyertai perhimpunan di Tunis untuk membantah yang dianjurkan oleh blok utama pembangkang iaitu National Salvation Front. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  41 pekerja terperangkap berjaya diselamatkan

  NEW DELHI, 29 NOV - Seramai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam terowong jalan raya yang runtuh di India selama 17 hari berjaya diselamatkan kelmarin. Menteri...