Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  PSG mendapat undian sukar Liga Juara-Juara

  MONACO, 1 SEPTEMBER – Paris Saint-Germain dan bintang penyerangnya Kylian Mbappé mendarat dalam kumpulan paling sukar semasa undian Liga Juara-Juara semalam dengan bekas juara AC Milan dan Borussia Dortmund, serta Newcastle.

  Pemain baharu Bayern Munich, Harry Kane akan kembali ke England untuk menentang Manchester United dalam perlawanan ulangan final 1999 yang tidak dapat dilupakan, dalam kumpulan yang turut merangkumi Copenhagen dan Galatasaray.

  Juara rekod 14 kali Real Madrid menentang Napoli, pemenang Serie A musim lalu, Braga dan Union Berlin.

  Kumpulan PSG sudah kelihatan seperti tugas yang sukar untuk juara Perancis itu, yang masih mencari kejuaraan Liga Juara-Juara pertama yang sukar difahami, walaupun sebelum Newcastle ditambah sebagai pasukan terakhir. Disokong oleh pemilik majoritinya, Dana Pelaburan Awam (PIF) yang berdaulat Arab Saudi, Newcastle kembali ke Liga Juara-Juara selepas jurang 20 tahun dan dibentuk sebagai pilihan paling sukar dalam pot keempat pasukan berpangkat terendah.

  Newcastle akan menentang PSG milik Qatar yang telah mengekalkan Mbappé di luar musim yang bergelora yang menyaksikan Lionel Messi pergi ke Inter Miami dan Neymar dijual kepada kelab Saudi Al Hilal, yang juga dimiliki majoriti oleh PIF.

  “Ia adalah era baharu, ia adalah gaya dan kualiti permainan baharu, sangat menyinggung perasaan dan inilah yang kami suka,” kata presiden PSG, Nasser al-Khelaifi, menerima ujian getir itu. “Semua orang mahu bermain (dalam Liga Juara-Juara), jadi jangan merungut.”

  Manchester City, juara bertahan, akan menentang Leipzig untuk musim ketiga berturut-turut, ditambah dengan Red Star Belgrade dan Young Boys.

  Inter Milan finalis musim lalu akan menentang Benfica, Salzburg dan Real Sociedad.

  Barcelona diundi dengan Porto, Shakhtar Donetsk dan Royal Antwerp, satu lagi pemain pertama Liga Juara-Juara yang kali terakhir bermain dalam pertandingan itu dalam Piala Eropah lama pada 1957.

  Kepulangan Arsenal selepas enam tahun menghilang akan menentang Sevilla, PSV Eindhoven dan Lens.

  Feyenoord, pemenang Piala Eropah 1970, telah dikumpulkan dengan pasukan yang ditewaskannya dalam perlawanan akhir itu, Celtic, ditambah Atlético Madrid dan Lazio.

  Pasukan dari 15 negara berbeza berada dalam undian, termasuk 14 bekas juara Eropah yang telah bergabung untuk memenangi 48 kejuaraan dalam sejarah 68 tahun pertandingan itu.

  Permainan bermula 19 September dan permainan peringkat kumpulan berakhir 13 Disember.

  Peringkat kalah mati bermula pada Februari dan mara ke final di Stadium Wembley di London pada 1 Jun.

  32 pasukan akan mendapat bahagian bernilai bilion euro (AS$2.2 bilion) hadiah wang, dengan setiap satu dijamin sekurang-kurangnya 15.64 juta euro (AS$17.1 juta). Kelab mendapat lebih banyak bergantung kepada keputusan mereka dalam peringkat kumpulan dan pusingan kalah mati.

  UEFA juga membayar saham kelab daripada dana 600 juta euro (AS$656 juta) yang diagihkan mengikut rekod bersejarah mereka dalam pertandingan Eropah, serta bahagian perjanjian hak penyiaran mereka di negara asal mereka.

  Juara akhirnya mungkin akan mendapat kira-kira 125 juta euro (AS$135 juta) daripada UEFA. – AP

  Trofi Liga Juara-Juara dipamerkan sebelum undian peringkat kumpulan Liga Juara-Juara UEFA 2023/24 di Forum Grimaldi di Monaco, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...