PSG tidak mahu Mbappe beraksi di Olimpik

AMSTERDAM, 4 MAC – Paris Saint-Germain ‘mempunyai hak mereka’ untuk tidak membenarkan penyerang bintang mereka Kylian Mbappe bermain untuk Perancis di Olimpik Tokyo, menurut kenyataan jurulatih pasukan kebangsaan Didier Deschamps.

“PSG dan mungkin kelab-kelab lain di mana-mana, telah mengambil kedudukan dan berada dengan hak mereka,” kata Deschamps di Amsterdam, ketika sedang menghadiri undian Liga UEFA yang akan datang.

PSG telah menulis kepada Persekutuan Bola Sepak Perancis (FFF) untuk mengatakan bahawa pemenang Piala Dunia berusia 21 tahun itu tidak akan dibenarkan menyertai Sukan Olimpik.

Kelab tidak membenarkan melepaskan pemain itu untuk kejohanan bola sepak Olimpik, yang tidak termasuk dalam peraturan antarabangsa FIFA.

Olimpik akan bermula pada 24 Julai hingga 9 Ogos, tetapi musim depan Perancis Ligue 1 bermula pada 7 Ogos. Sementara itu, Mbappe akan menjadi sebahagian daripada skuad Perancis pada Euro 2020, yang akan berlangsung pada 12 Jun hingga 12 Julai.

“Ini membimbangkan saya tanpa beliau membimbangkan saya, kerana saya bukan jurulatih (pasukan Olimpik), iaitu Sylvain Ripoll. Ini adalah Sukan Olimpik, yang berlaku tanpa tarikh FIFA,” tambah Deschamps.

Mbappe telah menyatakan beberapa kali keinginannya untuk beraksi di Perancis pada Sukan Olimpik dan Presiden FFF Noel Le Graet sebelum ini mengesahkan bahawa penyerang itu telah dimasukkan dalam senarai awal 80 nama untuk menyertai kejohanan itu.

Senarai itu akan dikurangkan menjadi 50 sebelum ditapis menjadi skuad 18 pemain terakhir dengan empat pemain tambahan. Peraturan membolehkan hanya tiga pemain berumur 24 tahun ke atas dalam setiap pasukan.- AFP

Mbappe ketika mengambil bahagian dalam sesi latihan di Paris pada 3 Mac. – AFP