Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Pulau kecil Welsh masyhur bagi cerapan bintang

PWLLHELI – Apabila malam menjelang di Ynys Enlli, langit pulau Welsh yang terpencil itu bertukar menjadi gelap-gulita.

Planet-planet muncul dan bintang-bintang kelihatan, manakala Cahaya Utara menyerlahkan suar hijau dan merah merentasi laut.

Singkapan berceranggah itu telah menjadi Sanktuari Langit Gelap yang pertama di Eropah, salah satu daripada 17 tempat di seluruh dunia yang mencapai pengiktirafan antarabangsa untuk pencemaran cahaya ultra rendah dan cerapan bintang yang tiada tandingannya.

Anugerah itu meletakkan Enlli setanding dengan atol di Pasifik Selatan dan tapak cerapan terpencil, Gabriela Mistral di Chile.

Pulau itu terletak dua batu dari pantai Wales. Sebuah blok gunung silau dari tanah besar, jadi satu-satunya cahaya buatan adalah cahaya samar Dublin merentasi Laut Ireland.

Mari Huws memaparkan Meter Kualiti Langit di Ynys Enlli, sebuah pulau di luar pantai barat Wales, barat daya Pwllheli. – AFP
Pengendali bot Ynys Enlli, Colin Evans (kiri). – AFP
Pulau Ynys Enlli, yang dikenali sebagai Pulau Bardsey dalam bahasa Inggeris, digambarkan di pantai barat Wales, barat daya Pwllheli. – AFP
Mari Huws (kanan) dan pasangannya Emyr Owen bergambar di Ynys Enlli, sebuah pulau di luar pantai barat Wales, barat daya Pwllheli. – AFP
Pengendali feri Ynys Enlli, Colin Evans. – AFP
Pulau Ynys Enlli, yang dikenali sebagai Pulau Bardsey dalam bahasa Inggeris, digambarkan di pantai barat Wales, barat daya Pwllheli. – AFP

Kemasyhuran baharu Enlli telah menggembirakan masyarakat sekeliling. Pulau itu sendiri hanya mempunyai dua penduduk tetap, dan mereka sangat gembira.

Mari Huws, 30, dan pasangannya Emyr Owen, 36, telah menghabiskan empat tahun tinggal di Enlli yang dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Bardsey, sebagai warden pemastautinnya.

“Kami terharu ia adalah penting untuk pulau itu,” kata Huws, yang menerajui bidaan untuk penetapan oleh Persatuan Langit Gelap Antarabangsa.

Orang ramai di semenanjung Llyn yang berdekatan di barat laut Wales, kira-kira empat jam pemanduan dari Cardiff, telah lama mengetahui bahawa langit mereka sangat istimewa. Kini, mereka mempunyai peluang untuk memberitahu dunia.

Di bandar Pwllheli, kedai peralatan luar menyediakan stok teleskop berkeupayaan tinggi.

“Ia meletakkan Ynys Enlli pada peta,” kata Caroline Jones, pentadbir untuk Bardsey Island Trust, yang menguruskan tapak tersebut.

“Sekarang rahsianya terbongkar, orang hanya mahu tahu lebih lanjut,” kata Jones.

Jones terpaksa melancarkan templat respons untuk membalas banyak e-mel daripada pemerhati bintang yang bersemangat.

Sementara itu, ahli astronomi amatur telah mengambil kedudukan di titik tertinggi yang menghadap ke pulau itu, dengan harapan dapat mendekatinya sehampir mungkin.

Apabila pencemaran cahaya semakin meningkat di pekan dan bandar di seluruh dunia, langit cerah semakin jarang dan semakin dicari.

Tetapi terdapat sedikit peluang bagi pelancong akan memenuhi Enlli.

Kawasan terhad di pulau itu, iaitu kira-kira separuh saiz Central Park di New York, dan 10 kotej percutiannya telah pun ditempah sepenuhnya musim ini.

Colin Evans ialah pemandu bot Enlli. Dia memuatkan bot kecilnya dengan bekalan untuk penduduk pulau, mengikat tali pada bot randuknya dan mengemudi botnya. Ia adalah persimpangan musim sejuk yang sukar.

Bot itu melintasi teluk biru dan tebing yang diselaputi dengan najis burung.

Enlli tidak lama lagi akan menjadi rumah kepada puffin, dan haiwan nokturnal pulau pada waktu malam membuat sarangnya di pulau itu, bergantung pada kegelapan pekatnya untuk perlindungan.

Status tempat perlindungan sentiasa disemak, dan warden melakukan segala yang mereka mampu untuk mengurangkan pencemaran cahaya.

Mereka menggunakan penderia untuk mematikan mentol pada siang hari, dan rumah api dipasang dengan LED merah yang mengekalkan gangguan pada tahap minimum.

Sebulan sekali, apabila bulan dalam keadaan paling gelap, Huws bangun pada tengah malam dan menghalakan alat cahaya ke langit untuk mengukur kualiti langit malam.

Mengekalkan lencana tempat perlin-dungan adalah penting untuk melindungi alam semula jadi dan persekitaran pulau itu.

Terdapat beberapa rizab langit gelap lain di Wales, tetapi status tempat perlindungan yang lebih ketat datang dengan penekanan tambahan untuk meningkatkan kesedaran dan pemuliharaan jangka panjang.

Dana pengurusan telah menggalakkan orang ramai di tanah besar untuk menyertainya dan menggunakan penutup cahaya untuk menghalang sinaran melimpah ke waktu malam.

Dengan menyebarkan berita tentang langit pulau itu, “kita boleh melindungi sesuatu yang rapuh dan benar-benar berharga untuk masa depan,” kata Huws.

“Apabila langit cukup gelap, awda boleh melihat seluruh alam semesta di langit malam,” tambahnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -