Pulihara keunikan seni bina Rumah Tiang 12

KUALA LUMPUR – Bermula sebagai jurugambar dengan merakam foto yang bersifat kesenian Melayu, ia telah membangkitkan keinginan Johan Ariff Ismail, 52, untuk menyelamatkan sebuah rumah tradisional Kelantan, Rumah Tiang 12 yang dianggarkan berusia lebih seratus tahun, daripada hampir roboh dan pupus.

Terletak di Kampung Dusun Muda, Kota Bharu, Kelantan, proses pemasangan semula rumah itu yang dinamakan sebagai Sri Getam Guri, mengambil masa kira-kira dua tahun untuk disiapkan dan strukturnya masih mengekalkan keaslian rumah asal tersebut.

Berkongsi cerita itu Johan Ariff berkata pada mulanya lokasi asal rumah itu terletak di Kampung Atas Paloh (nama asal Kampung Menuang), iaitu kira-kira 3 kilometer daripada tapak baharu dan fizikal rumah itu dalam keadaan terbiar, tidak didiami walaupun 70 peratus struktur kayunya masih dalam keadaan baik dan kukuh.

“Saya banyak buat kerja fotografi dan dokumentasi mengenai warisan Kelantan termasuk juga seni binanya, sehingga satu ketika saya terjumpa Rumah Tiang 12 yang dalam keadaan terabai tapi masih elok, jadi terdetik di hati saya untuk perbaikinya.

“Rezeki saya apabila berjumpa dengan generasi pemilik asal rumah tersebut yang bersetuju untuk menjualnya kepada saya, kerana mereka yakin saya mampu ‘mendirikan’ semula rumah itu dan memuliharanya sebagai tatapan generasi akan datang,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Keadaan di bahagian dalam Rumah Tiang 12 yang dinamakan sebagai Sri Getam Guri miliki Johan Ariff Ismail, ketika ditemui Bernama di Kampung Dusun Muda di sini. – Bernama
Johan Ariff menikmati pemandangan dari atas beranda Rumah Tiang 12 yang dinamakan sebagai Sri Getam Guri di Kampung Dusun Muda. – Bernama
Keunikan seni bina dan ukiran yang terdapat pada Rumah Tiang 12 yang dinamakan sebagai Sri Getam Guri tersergam indah di Kampung Dusun Muda. – Bernama

Bercerita lanjut, jurugambar berpengalaman lebih 30 tahun itu berkata Rumah Tiang 12 itu yang berkeluasan 28 meter persegi adalah jenis ‘Rumah Ibu’, yang antaranya mempunyai kompenan seperti pemeleh, serambi basah, tebar layar, dinding janda berhias dan motif ukiran flora Alam Melayu, selain melakukan sedikit pengubahsuaian seperti menambah pintu gerbang dan atap bata singgora.

Johan Ariff berkata proses melerai dan pemasangan semula struktur kayu rumah bermula sekitar Oktober 2020, dengan menggunakan kaedah seperti menanda setiap bahagian kayu rumah, melakukan rakaman imej kedudukan asal khususnya tiang, gelegar (lantai) supaya tidak tertukar, selain membuat rawatan kayu oleh beberapa pertukangan kayu yang mahir.

“Pemasangan rabung iaitu sebatang kayu cengal sepanjang 9.45 meter yang kedudukannya paling tinggi dalam rumah itu, antara proses yang paling mencabar sehinggakan memerlukan bantuan antara 20 hingga 30 orang untuk memasangnya dengan berhati-hati, supaya tidak patah.

“Namun, keseluruhannya daripada proses melerai dan memasang semula lebih mudah, kerana ada rujukan lukisan terukur Rumah Tiang 12 tanpa perlu saya mengubah susun atur asalnya dan hanya divariasikan dengan elemen baharu yang sesuai dengan keadaan fizikal rumah itu,” katanya dan menambah kos baik pulih dianggarkan mencecah RM250,000.

Ditanya mengenai kepuasan kejayaan membaik pulih semula rumah tradisional itu, Johan Ariff berkata ia adalah bagi memastikan keunikan seni bina Melayu Kelantan dipertahankan untuk rujukan dan kajian generasi sekarang, selain sebagai produk pelancongan negeri itu. “Rumah Tiang 12 ini antara seni bina Melayu Kelantan yang pupus, dan membangunkannya semula adalah satu perjuangan kerana dahulu kala selain dijadikan tempat berlindung, rumah adalah simbol kepada perkembangan ketamadunan masyarakat ketika itu,” katanya yang berhasrat menjadikannya sebagai pusat rujukan seni bina tradisional rumah Melayu Kelantan.

Sementara itu, Pensyarah Seni Bina Kolej Kemahiran Tinggi Pasir Mas Arifah Amri berkata Rumah Tiang 12 ditakrifkan kerana mempunyai 12 tiang kayu yang tidak dipotong dan strukturnya dipasang dalam tanah sehingga ke puncak siling rumah.

Beliau berkata antara perbezaan rumah tradisional Melayu lain ialah laluan masuk ke Rumah Tiang 12 melalui ruang jemuran atau lantai basah yang tidak berbumbung, berbanding melalui anjung atau serambi yang ada pada rumah tradisional Melayu.

“Rumah Tiang 12 biasanya dimiliki bangsawan, pengukir istana, hulu balang dahulu kala dan ia dibina beberapa unit mengikut perkembangan sesebuah keluarga, selain strata pembinaannya tinggi berdekatan dengan sungai Kelantan.

“Selain itu, berdasarkan kajian usianya pula melebihi seratus tahun iaitu dibina sekitar 1800 tahun dan dipercayai menjadi tempat persinggahan alim ulama, kerana sejarah kawasan Kampung Atas Paloh berdekatan dengan Masjid Muhammadi yang menjadi pusat penyebaran dan pendidikan Islam ketika itu,” katanya turut menambah struktur kayu cengalnya menggunakan pasak tanpa sebarang paku.

Jabatan Warisan Negara (JWN) bersedia untuk membantu Johan Ariff Ismail, untuk mewartakan Rumah Tiang 12 sebagai bangunan warisan. Pengarah JWN Zon Timur Mohd Shukri Mohd Isa berkata bagi memastikan usaha itu dapat direalisasikan, ia perlu melalui beberapa proses antaranya Johan Ariff, sebagai pemilik rumah perlu membuat pencalonan atau dokumentasi rumah tradisional Kelantan miliknya itu kepada JWN.

Beliau berkata pencalonan yang mempunyai signifikan keasliannya dan menyumbang kepada sejarah budaya boleh dipertimbangkan untuk dinilai selain perlu mendapat sokongan daripada kerajaan negeri kerana ia melibatkan pemilikan tanah dan proses lazimnya mengambil masa tiga hingga empat tahun.

“Oleh kerana Rumah Tiang 12 bilangannya semakin mengecil, kita (JWN) boleh angkat rumah milik Johan Ariff menjadi bangunan warisan tetapi ia perlu bermula daripada pemilik itu sendiri, dan insya-Allah selepas Hari Raya (bulan Mei ini) kami rancang berjumpa dengan beliau bagi berbincang mengenai perkara ini,” katanya ketika dihubungi Bernama baru-baru ini.

Sementara itu, mantan Pengarah Muzium Institut Antarabangsa Tamadun Islam dan Dunia Melayu, Univerisiti Islam Antarabangsa Malaysia (ISTAC-IIUM) Dr Muhammad Pauzi Abd Latif berkata usaha menyelamatkan rumah tradisional Melayu perlu dilakukan kerana teknologi pembuatan rumah dahulu kala tidak menggunakan paku dan pengudaraan semula jadi tidak lagi dibuat pada zaman sekarang. “Cabaran memartabatkan rumah tradisional Melayu zaman sekarang mencabar kerana kita tiada kearifan tempatan bagi meneruskannya. Kita tiada institusi khas yang dapat melahirkan tukang-tukang kayu mahir, jadi lama kelamaan warisan itu akan pupus.

“Jadi usaha menyelamat perlu dilakukan dan dalam masa sama kita perlu wujudkan institusi yang dapat melahirkan tukang kayu profesional, bukan setakat teori atau kajian semata-mata di universiti,” katanya yang sudah terlibat dengan 20 projek pemuliharaan rumah tradisional Melayu. – Bernama