Pulihkan ekonomi pertanian selepas peperangan

Akibat daripada peperangan, sesebuah negara bakal berdepan dengan pelbagai kemusnahan yang juga turut menjejaskan sistem dalam negara itu.

Salah satu daripadanya ialah dari segi perekonomian berikutan dengan keadaan yang tidak selamat bagi masyarakat awam bagi menjalankan tugasan harian mereka.

Seperti para petani terdedah dengan suasana peperangan yang boleh meragut nyawa mereka pada bila-bila sahaja. Justeru, melarikan diri atau berpindah ke tempat lain adalah pilihan yang terbaik untuk menyelamatkan diri.

Sehinggalah keadaan mereda dan terkawal daripada peperangan barulah mereka kembali ke ladang masing-masing untuk menjalankan tugasan harian dengan berhati-hati kerana kawasan masih dipenuhi dengan bahan letupan yang masih aktif. Dalam masa yang sama, para petani cuba memulihkan semula ekonomi yang terjejas akibat daripada peperangan tersebut. Sebagaimana seorang petani kacang pistasio Syria,Fadi Al Mahmoud yang memegang sebilah gunting di tangan sambil memeriksa kebunnya, dengan harapan dapat menuai buat kali pertama setelah bertahun-tahun dalam keadaan peperangan, ketika tentera pengesan periuk api berhampiran menyapu tanah untuk mencari bahan letupan yang terkubur.

“Saya akan baik-baik saja selama kebun saya baik,” kata lelaki berusia 40 tahun itu, yang kembali ke kampungnya di Maan di utara wilayah Hama yang dilanda pertempuran hanya beberapa bulan yang lalu, setelah bertahun-tahun berpindah.

Anggota tentera Syria menggunakan alat pengesan untuk mencari dan memusnahkan periuk api di ladang kacang pistasio. – AFP
Periuk api yang dimusnahkan di ladang kacang pistasio. – AFP
Pemandangan kebun kacang pistasio di Maan, utara Hama di barat tengah Syria. – AFP

Wilayah itu, yang merupakan pusat pengeluaran kacang pistasio Syria yang terkenal, dikendalikan selama bertahun-tahun oleh militan dan pemberontak ekstremis, tetapi wilayah itu jatuh kepada pasukan kerajaan Presiden Bashar Al Assad awal tahun ini.

Setelah keganasan mereda, banyak petani seperti Al Mahmoud kembali, dengan harapan musim ini menandakan kebangkitan semula industri yang pernah menjadi industri terkemuka, hasilnya disukai di Timur Tengah.

“Pokok kacang pistasio adalah ibarat paru-paru yang memungkinkan desa-desa di kawasan pedalaman Hama bernafas,” katanya kepada media ketika berhenti dari mencantas pokok dengan gunting dan gergaji kecil.

Mengasingkan daun hijau, dia memeriksa kacang pistasio, mencari rona ungu pada kulit luaran berwarna kehijauan yang menunjukkan bahawa ia sudah siap untuk dipetik.

Syria pernah menjadi pengeksport kacang hijau yang banyak digunakan dalam gula-gula dan ditaburkan pada aiskrim di seluruh Timur Tengah.

Negara ini menghasilkan hingga 80,000 tan setahun sebelum bermulanya konflik pada tahun 2011, kebanyakannya dieksport ke Arab Saudi, Lebanon, Jordan dan Eropah.

Pada tahun 2013, menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Syria masih merupakan pengeluar kacang pistasio keempat terbesar di dunia setelah Iran, Amerika Syarikat dan Turki.

Tetapi bertahun-tahun pertempuran sengit menyekat akses ke wilayah pertanian kacang pistasio terbaik Syria di wilayah Hama, Aleppo dan Idlib, yang menyebabkan pengeluaran jatuh lebih dari separuh semasa perang, menurut kementerian pertanian.

Lebih dari 70,000 hektar tanah ladang yang diperuntukkan untuk menanam kacang pistasio di barat laut, seperempat telah mengalami kerosakan akibat perang, kata Hassan Ibrahim, pengarah jabatan kacang pistasio kementerian itu.

Al Mahmoud mengatakan bahawa di ladangnya, “beberapa dahan pohon telah layu, dan terdapat parit pelindung dan periuk api yang tersebar di sekelilingnya”.

“Saya harap saya dapat menebus kerugian semasa perang,” katanya.

Dia mengatakan kebun kacang pistasio memerlukan banyak penjagaan.

“Mereka mesti dibajak empat kali setahun dan disembur dengan racun perosak dua kali setahun atau lebih.”

Walaupun pertempuran telah musnah, bahaya masih bersembunyi di dalam tanah berbentuk periuk api dan senjata lain yang tidak meletup yang ditinggalkan oleh pemberontak dan ekstremis.

Pihak berkuasa telah menghantar pasukan untuk mengesan kawasan itu, kata Ibrahim.

Di luar kampung, di mana kerangka kenderaan hangus di ladang gersang, tentera pengesan periuk api Syria menyapu permukaan tanah dengan alat pengesan logam untuk sisa-sisa peperangan.

Satu letupan kuat bergema di seluruh negeri ketika mereka meletupkan periuk api. Seorang lagi petani kacang pistasio tempatan, Ibrahim Ibrahim, mengingat hasil tuaian sebelum perang.

“Kami biasa memetik bertan dari pokok kami setiap tahun dan membekalkannya di pasar tempatan atau mengeksportnya,” kata petani berusia 55 tahun itu.

“Kekacang merupakan sumber pendapatan utama kita.”

“Ini adalah tahun pertama petani memasuki semula tanah mereka tanpa rasa takut,” katanya.

“Saya harap… tahun ini kita akan melihat produksi meningkat ke tahap sebelum perang.” – AFP