Puluhan ribu pembantah sertai perarakan

MINSK, 16 OGOS – Puluhan ribu penyokong pembangkang Belarus berkumpul di Minsk hari ini untuk menyertai ‘Perarakan Kebebasan’ berhubung pemilihan semula Presiden Alexander Lukashenko.

Pembantah melaungkan ‘Berhenti!’ telah berarak di Jalan Kemerdekaan berikutan satu gesaan menentang rapat terbesar dalam tunjuk perasaan selama seminggu sejak pilihan raya.

Kumpulan penunjuk perasaan memberikan isyarat kemenangan dan memegang bunga dan belon. Ramai di antara mereka memakai pakaian putih, warna yang telah melambangkan gerakan pembangkang. Mereka yang berarak termasuk sekumpulan tentera separa veteran dalam beret pakaian seragam.

Penunjuk perasaan memegang sepanduk dengan slogan seperti ‘Kami menentang keganasan’ dan ‘Lukashenko mesti menjawab penyeksaan dan kematian’.

Pembantah berjalan menerusi bandar sambil membawa bendera merah dan putih sepanjang 100 meter, pernah menjadi bendera kebangsaan dan kini digunakan untuk mewakili tentangan ke atas rejim.

Mereka melaung ‘Hidup Belarus’ dan menuntut Lukashenko ‘Berhenti!’ tatkala kereta membunyikan hon sebagai menyokong bantahan.

Bantahan diadakan tatkala Lukashenko mengadakan rapat untuk penyokong di tengah Minsk, menggesa mereka supaya menyelamatkan negara daripada kehancuran dan kemusnahan akibat bantahan. – AFP

Penunjuk perasaan memegang poster ketika menghadiri rapat untuk menunjukkan sokongan kepada Presiden Belarus Alexander Lukashenko di tengah Minsk kelmarin. – AFP