Puma catat keuntungan memberangsangkan

FRANKFURT AM MAIN, 26 Julai – Pembuat barangan sukan Jerman, Puma mengesahkan peningkatan ramalan tahun penuh hari ini selepas kemenangan berprofil tinggi untuk pasukan yang ditaja membantu meningkatkan jualan dan keuntungan pada suku kedua.

Firma yang berpangkalan di Bavaria melaporkan keuntungan bersih 21.9 juta euro (AS$ 25.5 juta) antara April dan Jun, berbanding hanya 1.6 juta pada suku kedua tahun lepas.

Sementara itu, operasi atau keuntungan meningkat dari AS$11.9 juta kepada AS$43.4 juta, naik 16.3 peratus dalam terma yang dilaraskan mata wang berbanding dengan tempoh yang sama pada 2016.

Kemenangan besar dalam bidang bola sepak untuk pasukan yang ditaja oleh Puma membantunya melonjakkan lagi jenamanya ke kumpulan yang semakin meningkat pada suku kedua, dengan Borussia Dortmund, Arsenal dan Chivas mendakwa gelaran di Jerman, Britain dan Mexico.

Firma itu menambah pemain baru Eropah ke senarai penajaannya ialah Borussia Moenchengladbach dari Jerman dan Olympique de Marseille dari Perancis. Berdasarkan prestasi suku keduanya, Puma menjangka untuk meningkatkan jualan antara 12 dan 14 peratus sepanjang tahun ini.

Perniagaan menaikkan ramalannya pada bulan Julai selepas keputusannya lebih kuat daripada jangkaan. – AFP