Monday, September 26, 2022
23.8 C
Brunei

Pupuk cintai alam sekitar melalui pameran seni

-

“Masa terbaik untuk menanam pokok adalah 20 tahun yang lalu. Masa kedua terbaik ialah sekarang,” bak kata peribahasa Cina.

Planting Dreams: In Search Of A Good Gardener hasil karya Shia Yih Yiing, merupakan sebuah projek yang menggabungkan penyelidikan ekologi artistik dan pembuatan seni kolaboratif, yang menggambarkan semangat peribahasa itu.

Artis kelahiran Kuching, Sarawak itu berkongsi penemuannya, termasuk karya seni baharu, di Rimbun Dahan, sebuah pusat seni terletak di Kuang, Selangor. Ia akan dipamerkan sehingga 23 Januari.

Pameran solo terbaharu Shia menampilkan 35 karya seni, dua video animasi dan set catur kertas (dengan tumbuhan sebagai buah catur). Ia juga mengambarkan pemikiran falsafah dan alam sekitar artis, dengan pemerhatian terhadap perubahan landskap, dan meditasi tentang spesies asli.

Sepanjang kerjayanya selama 30 tahun sebagai artis, Shia telah menggambarkan dunia di sekelilingnya melalui cerita visual yang jelas, watak imaginatif (potret ahli keluarga dan rakan) yang diatur seiring dengan subjek yang memberi inspirasi kepadanya. Kerjanya mendalami tema kewanitaan, keibuan, dan sering disemai dengan rasa suka bermain dan metafora.

‘Pioneers’ hasil karya Shia, karya daripada pameran Planting Dreams: In Search Of A Good Gardener di Rimbun Dahan di Selangor bulan ini. – ANN/The Star
‘Miss Nature V’ oleh Shia Yih Yiing, karya daripada pameran Planting Dreams: In Search Of A Good Gardener di Rimbun Dahan. – ANN/The Star
Set catur kertas menunjukkan pertempuran antara spesies tumbuhan yang berbeza. – ANN/The Star
Di Rimbun Dahan, pengunjung boleh belajar tentang projek Shia yang menggabungkan penyelidikan ekologi artistik dan pembuatan seni kolaboratif. – ANN/The Star

Pameran Planting Dreams menyambung semula ke alam semula jadi dan mesejnya mengenai proses penyembuhan alam semula jadi tepat pada masanya.

Projek ini dimulakan dengan beberapa siri bengkel awam yang meneroka konsep Tree Of Life.

Sebanyak 13 bengkel telah dijalankan antara Disember 2020 hingga Julai 2021 (lima di tempat pameran dan lapan bengkel dalam talian), dengan 125 peserta menyertainya.

“Dalam bengkel pemerkasaan ini, saya menggunakan dahan tumbuhan yang mempunyai akar, batang, daun dan bunga untuk mewakili satu orang. Kami melihat dari mana ia datang, apakah kekuatan dan kelemahannya… pada asasnya, bengkel itu direka untuk melihat individu sebagai tukang kebun dalam pengurusan diri sepanjang hayat,” kongsi Shia, 55, dalam temu bual baru-baru ini.

Lukisan peserta kemudiannya dipaparkan sebagai video animasi 2D, yang kini menjadi sebahagian daripada pameran. Ini diikuti dengan tinggal selama sebulan di Rimbun Dahan pada Disember 2020 di mana Shia menjalankan kerja lapangan awal dan belajar daripada Angela Hijjas (pengasas bersama Rimbun Dahan) dan tukang kebun di taman seluas 5.6 hektar itu.

“Rimbun Dahan penting bagi saya kerana ia adalah hutan yang ditanam… hampir 30 tahun. Jadi, terdapat pelbagai peringkat pokok di sini. Apa yang saya lakukan ialah saya mengikuti Angela dan memerhatikan apa yang dia lakukan. Bagaimana dia mengumpul herbarium, bagaimana dia membuat pangkalan data, laluan yang dia lalui semasa dia berjalan-jalan,” ingat Shia.

Fasa seterusnya projek Planting Dreams ialah mengkaji realiti ekologi dan sosial kehidupan masyarakat di kawasan luar bandar Sarawak. Rancangannya adalah untuk melawat beberapa buah kampung di Sarawak dan belajar tentang tumbuhan yang berguna dan berharga daripada penduduk kampung.

Tetapi situasi pandemik menyebabkan Shia tidak boleh membuat perjalanan. Antara Mei dan Julai 2021, apabila sekatan perjalanan dilonggarkan, Shia berjaya melakukan beberapa siri lawatan singkat dan lawatan sehari ke taman negara dan daerah Bidayuh di Lundu, Bau, dan Padawan. Beliau juga meluangkan masa bersama penduduk Kampung Nyegol di Empangan Bengoh untuk mengetahui usaha penghutanan semula mereka.

“Saya melakukan beberapa penyelidikan untuk menentukan siapa yang menyokong usaha ini, yang membawa saya ke tapak semaian liar. Saya menghubungi mereka untuk mengetahui lebih lanjut tentang spesies yang mereka tanam. Tapak penghutanan semula ini nampaknya sesuai untuk konsep hutan mini saya,” kata Shia.

Tidak dapat meneruskan rancangan asalnya untuk Planting Dreams, Shia memutuskan untuk menukar rancangan. Dia diilhamkan oleh kaedah ‘hutan mini’ yang dibangunkan oleh ahli botani Jepun Akira Miyawaki pada 1980an.

“Dia mendapati apabila awda menanam pokok yang berbeza bersama-sama, mereka akan menjimatkan air dan bersaing untuk cahaya, menyebabkan mereka tumbuh lebih cepat,” kata Shia.

Ideanya adalah untuk 17 penduduk Kampung Nyegol menanam anak pokok (empat spesies rawatan dan 13 spesies klimaks) dalam grid yang diperuntukkan.

Malangnya, negara itu dikurung semula pada bulan Ogos. Dengan satu lagi projek yang tergendala, Shia memutuskan untuk mengemas begnya dan pulang ke Kula Lumpur dengan penemuannya yang terhad.

Dia meneruskan kerja-kerja seni baharu itu di studio rumahnya di Jinjang, Kepong pada bulan-bulan berikutnya dan memohon untuk satu lagi pemastautin di Rimbun Dahan pada Disember tahun lepas di mana dia meneruskan kerja-kerja pameran itu.

Dalam tempoh ini, Shia menghasilkan set catur kertas, cara yang bijak untuk menunjukkan pertempuran antara spesies hutan klimaks asli dan spesies pokok perintis eksotik asing. Pengunjung digalakkan bermain set catur ini untuk melihat bagaimana manusia memakan hutan.

Setelah pertunjukan Rimbun Dahan tamat, Shia bercadang untuk menukar pameran itu (secara digital) dan melawat kampung-kampung di Sarawak untuk mengumpul tumbuhan, mengikut rancangan asalnya.

“Saya juga bercadang untuk membawa projek hutan mini ini ke kawasan kejiranan saya dan bekerjasama dengan penduduk di sana. Ia adalah tempat yang baik untuk bermula,” dedahnya.

Akhirnya, bagi Shia, matlamat projeknya dinyatakan dalam sari kata pameran untuk mencari tukang kebun yang baik.

“Saya mahu memberi inspirasi kepada orang ramai untuk menjadi bukan sahaja penjaga alam tetapi juga mereka yang boleh mengatur dan memupuk masyarakat yang lebih baik. Jika seseorang diberi kuasa, mereka boleh memimpin.

“Jika anda boleh memimpin diri awda secara positif, anda boleh mempengaruhi orang lain.

“Ia seperti kesan beralun. Ia bermula dari keluarga awda, dan kemudian komuniti awda dan kemudian seluruh negara,” Shia menyimpulkan. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -