Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Pupuk pelajar, guru asah kemahiran hijau

KUALA LUMPUR – Lebih 960 pelajar dan guru di SK Taman Suria telah terlibat dalam program Wakaf Botani yang merupakan antara inisiatif sekolah untuk menarik minat murid dalam aktiviti berkebun.

Penyelaras kelab alam sekitar SK Taman Suria, Hafizul Syarafi Mohd Noor berkata program itu bermula pada Januari tahun lalu apabila murid-murid diajar cara menanam sayur di rumah.

“Para pelajar diajar mengenai langkah-langkah asas berkebun dan jenis sayur-sayuran seperti cili yang boleh mereka tanam dalam tanah atau secara hidroponik.

“Matlamat utama program adalah untuk mengajar para pelajar bagaimana mereka boleh menanam sayur-sayuran sendiri di rumah dan menghargai usaha yang dilakukan untuk menghasilkan setiap sayuran,” katanya ketika ditemui di sekolah itu.

Hafizul berkata Wakaf Botani telah memperkenalkan lima inisiatif hijau untuk memberi pendedahan yang lebih baik dan pengalaman pembelajaran secara langsung kepada murid tentang proses penanaman dan penuaian.

Program ini diwujudkan sejak tahun lepas apabila para pelajar telah diajar cara menanam sayur di rumah. – ANN/The Star

“Kami mempunyai taman tanaman hiasan, taman untuk pelajar berkeperluan khas, taman kelab alam sekitar, taman hidroponik untuk setiap kelas dan sudut penanaman cendawan,” katanya semasa ditemu bual.

“Kami juga telah mewujudkan bank benih untuk ahli komuniti dan guru lain membawa masuk benih tambahan untuk digunakan dalam proses pengajaran,” tambahnya.

“Ada di antara guru yang membawa sayur-sayuran yang ditanam di rumah atau di kampung mereka untuk ditunjukkan kepada murid sekolah,” kata Hafizul.

“Kami juga telah mengadakan kelas pendebungaan di bandar ini dengan bantuan Persatuan Penternakan Stingless Bee (JBEES),” katanya.

Beliau menekankan bahawa para pelajar juga belajar tentang pendebungaan dalam kelas ‘sayangi buah tempatan kita’ yang diajarkan oleh mereka.

“Para pengunjung ke sekolah kami akan diberikan tumbuhan untuk dipelihara, dan mereka yang mempunyai tumbuhan tambahan dialu-alukan untuk menderma kepada pihak sekolah,” tambahnya.

Hafizul berkata pihak sekolah sedang merancang untuk menjadikan Wakaf Botani sebagai asas pada masa depan untuk mengajar masyarakat setempat tentang pertanian bandar, dengan bantuan Jabatan Pertanian.

“Kami berharap dapat berkongsi benih yang telah dikumpulkan dan mengajar masyarakat kita untuk lebih berdikari,” katanya.

Sekolah itu memenangi pertandingan Sustainable Development Goals 2022 tahun lalu.

Ia dianjurkan oleh Jabatan Pendidikan Johor, dalam program Sustainable School 2021-2022 di bawah Jabatan Alam Sekitar Johor. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -