Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Pusat data TikTok untuk tangani risiko privasi beroperasi di Ireland

  LONDON, 6 SEPT – TikTok berkata pada kelmarin bahawa operasi sedang dijalankan di pusat yang pertama daripada tiga pusat data Eropahnya, sebahagian daripada usaha aplikasi milik China yang popular itu untuk mengurangkan kebimbangan Barat tentang risiko privasi.

  Aplikasi perkongsian video itu berkata ia mula memindahkan maklumat pengguna Eropah ke pusat data di Dublin. Dua lagi pusat data, satu lagi di Ireland dan satu di Norway, sedang dalam pembinaan, TikTok berkata dalam kemas kini rancangannya untuk menyetempatkan data pengguna Eropah, digelar Project Clover.

  TikTok telah dipantau oleh pengawal selia Eropah dan Amerika berhubung kebimbangan bahawa data pengguna sensitif mungkin dibawa ke China. TikTok dimiliki oleh ByteDance, sebuah syarikat China yang memindahkan ibu pejabatnya ke Singapura pada 2020.

  TikTok melancarkan rancangannya awal tahun ini untuk menyimpan data di Eropah, di mana terdapat undang-undang privasi yang ketat, selepas sebilangan besar kerajaan Barat mengharamkan aplikasi itu daripada peranti rasmi.

  NCC Group, sebuah syarikat keselamatan siber Britain, sedang menyelia projek itu, kata naib presiden dasar awam TikTok untuk Eropah, Theo Bertram, dalam catatan blog.

  Kumpulan NCC akan menyemak trafik data untuk memastikan bahawa hanya pekerja yang diluluskan ‘boleh mengakses jenis data terhad’ dan menjalankan ‘pemantauan masa nyata’ untuk mengesan dan bertindak balas terhadap percubaan akses yang mencurigakan, kata Bertram.

  “Semua kawalan dan operasi ini direka untuk memastikan bahawa data pengguna Eropah kami dilindungi dalam persekitaran perlindungan yang direka khas, dan hanya boleh diakses oleh pekerja yang diluluskan tertakluk kepada pengawasan dan pengesahan bebas yang ketat,” kata Bertram. – AP

  TikTok berkata pada kelmarin bahawa operasi telah dimulakan pada pusat yang pertama daripada tiga pusat data Eropahnya, sebahagian daripada projek aplikasi popular milik China untuk mengurangkan kebimbangan Barat tentang risiko privasi. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...