Putera Andrew disaman atas tuduhan penderaan seksual

NEW YORK, 10 OGOS – Putera kedua Ratu Elizabeth II, Putera Andrew, disaman di mahkamah New York hari ini atas tuduhan melakukan penderaan seksual terhadap seorang wanita yang mengatakan bahawa dia ‘dipinjamkan’ untuk khidmat seks bawah umur oleh bekas pemodal AS, Jeffrey Epstein.

Sama difailkan di mahkamah daerah AS di Manhattan mengatakan Virginia Giuffre menuntut kes terhadap defendan, yang disebut sebagai ‘Putera Andrew, Duke of York’.

Giuffre mendakwa dalam laporan tersebut bahawa dia sering disalahgunakan oleh Epstein dan dipinjamkan oleh Epstein kepada lelaki berkuasa lain untuk tujuan seksual.

“Seorang yang berkuasa adalah defendan, Putera Andrew.”

Menurut aduan itu, Giuffre mengatakan bahawa Andrew telah mencabulnya di rumah sosialis Ghislaine Maxwell di London lebih dari 20 tahun yang lalu, ketika dia berusia di bawah 18 tahun.

“Epstein, Maxwell, dan Putera Andrew memaksa plaintif, seorang kanak-kanak, untuk melakukan hubungan seksual dengan Putera Andrew yang bertentangan dengan kehendaknya,” katanya.

Andrew, 61, dengan keras menafikan dakwaan dia pernah menjalinkan hubungan seks bersama Giuffre, dan mengatakan dia tidak ingat bertemu dengannya, tetapi tuduhan itu mengancam akan merosakkan keluarga kerajaan Britain. – AFP

Gambar fail pada 3 November 2019 Putera Andrew tiba untuk acara Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan ASEAN di Bangkok. Putera Andrew disaman di mahkamah New York atas tuduhan penderaan seksual. – AFP