Putera Charles, Camilla lawat Ireland

DUBLIN, 23 MAC – Putera Charles dan isterinya, Camilla memulakan lawatan tiga hari ke Ireland hari ini, sebagai sebahagian daripada siri lawatan diraja untuk tahun Jubli Platinum Ratu Elizabeth II.

Putera Wales, 73 dan Duchess of Cornwall, 74, dijadualkan melawat Tipperary dan Waterford di selatan Ireland. Charles, yang merupakan anak sulung ratu berusia 95 tahun dan pewaris, juga akan bertemu dengan perdana menteri Ireland, Micheal Martin, serta pembesar dan pegawai lain.

Pasangan itu telah melawat Ireland lima kali pada masa lalu, yang terbaharu pada 2019 apabila mereka bertemu Presiden Michael D. Higgins di County Wicklow di pantai tenggara Ireland.

Kelmarin, mereka melawat County Tyrone di Ireland Utara, tempat mereka bertemu perniagaan tempatan dan ahli komuniti.

Charles yang juga seorang pencinta alam sekitar telah menanam pokok di kawasan taman Istana Hillsborough, yang merupakan satu-satunya kediaman diraja wilayah yang diperintah oleh Britain.

Pasangan diraja itu disahkan positif COVID bulan lalu, memaksa Camilla meninggalkan kemunculan berjadual di festival Cheltenham yang popular dengan peminat lumba kuda Ireland.

Mereka bagaimanapun, sebelum itu menghadiri acara di Pusat Kebudayaan Ireland di London barat menjelang sambutan Hari St Patrick di Ireland pada 17 Mac.

Jadual awam perdana menteri Martin juga telah dilanda COVID baru-baru ini selepas dia diuji positif sebelum dia dijadualkan bertemu Presiden AS, Joe Biden di Rumah Putih. – AFP