Putera Mahkota Saudi adakan kunjungan pertama ke Turki

ANKARA, 22 JUN – Pemerintah de facto Arab Saudi kelmarin akan mengambil satu lagi langkah keluar daripada pengasingan antarabangsanya dengan melakukan lawatan pertamanya ke Turki sejak kes pembunuhan wartawan Jamal Khashoggi pada 2018 di konsulat kerajaan Istanbul.

Rundingan di Ankara antara Putera Mahkota Mohammed bin Salman dan Recep Tayyip Erdogan dari Turki diadakan sebulan sebelum Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden melawat Riyadh bagi menghadiri sidang kemuncak serantau yang memberi tumpuan kepada masalah tenaga disebabkan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Keputusan Erdogan bagi memulihkan hubungan dengan salah satu pesaing terbesarnya juga didorong sebahagian besar oleh ekonomi dan perdagangan.

Taraf hidup rakyat Turki semakin meruncing setahun sebelum pilihan raya umum yang menimbulkan salah satu cabaran terbesar pemerintahan Erdogan selama dua dekad. Kerajaan Erdogan mengeluarkan butiran kecil tentang pembunuhan ngeri yang amat memalukan putera mahkota Saudi.

Susulan kejadian itu, ia kini sedang mengumpulkan pelaburan dan bantuan bank pusat dari negara-negara yang ditentangnya atas dasar ideologi berikutan pemberontakan Arab Spring. – AFP

Presiden Mesir Abdel-Fattah el-Sissi, (kanan), bercakap dengan Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman, sebaik tiba di lapangan terbang di Kaherah, Mesir pada Isnin lalu. – AP