Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Putin batalkan ratifikasi perjanjian larangan ujian nuklear global

  MOSCOW, 3 NOV – Presiden Rusia, Vladimir Putin pada kelmarin menandatangani rang undang-undang yang membatalkan pengesahan Rusia terhadap larangan ujian nuklear global, satu langkah yang menurut Moscow diperlukan untuk mewujudkan persamaan dengan Amerika Syarikat.

  Putin telah berkata bahawa membatalkan ratifikasi Perjanjian Larangan Ujian Nuklear Komprehensif, juga dikenali sebagai CTBT, akan ‘mencerminkan’ pendirian yang diambil oleh Amerika Syarikat (AS)  yang telah menandatangani tetapi tidak meratifikasi larangan ujian nuklear.

  Kedua-dua dewan parlimen Rusia mengundi bulan lalu untuk membatalkan pengesahan rang undang-undang Moscow.

  CTBT, yang diterima pakai pada tahun 1996, melarang semua letupan nuklear di mana-mana sahaja di dunia, tetapi perjanjian itu tidak pernah dilaksanakan sepenuhnya. Selain AS, ia masih belum disahkan oleh China, India, Pakistan, Korea Utara, Israel, Iran dan Mesir.

  Terdapat kebimbangan meluas bahawa Rusia mungkin meneruskan ujian nuklear untuk cuba menghalang Barat daripada terus menawarkan sokongan ketenteraan kepada Ukraine.

  Setiausaha Negara AS, Antony Blinken berkata bahawa langkah Rusia “mewakili satu langkah penting ke arah yang salah, membawa kita lebih jauh daripada, bukan lebih dekat, mula berkuat kuasa. Tindakan Rusia hanya akan menjejaskan keyakinan terhadap rejim kawalan senjata antarabangsa.”

  “Pegawai Rusia mengatakan langkah yang dirancang Rusia untuk menarik balik pengesahannya tidak bermakna ia akan meneruskan ujian, dan kami menggesa Moscow untuk memegang kenyataan itu,” kata Blinken.

  Putin telah menyatakan bahawa beberapa pakar berhujah untuk keperluan menjalankan ujian nuklear, tetapi berkata beliau tidak membuat pendapat mengenai isu itu.

  Timbalan Menteri Luar Rusia, Sergei Ryabkov berkata bulan lalu bahawa Moscow akan terus menghormati larangan itu dan hanya akan meneruskan ujian nuklear jika Washington melakukannya terlebih dahulu. – AP

  Vladimir Putin ketika bercakap dengan Presiden Equatorial Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo semasa perbincangan mereka di Moscow, Rusia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...