Puting beliung Arkansas ragut dua jiwa

ARKANSAS, 31 MAC – Beberapa ribut teruk yang meliputi puting beliung terpencil dan angin kencang melanda Deep South kelmarin – membunuh dua jiwa di Florida Panhandle, menumbangkan pokok dan talian elektrik serta menyebabkan rumah dan perniagaan rosak ketika ia merentasi beberapa negeri.

Sekurang-kurangnya dua puting beliung yang disahkan mencederakan beberapa orang kelmarin, merosakkan rumah dan perniagaan dan memutuskan talian elektrik di Mississippi dan Tennessee selepas kerosakan ribut sebelum ini di Arkansas, Missouri dan Texas.

Kira-kira 185,000 pelanggan terputus bekalan elektrik hari ini berikutan ribut di sepanjang sekumpulan negeri: Mississippi dan Alabama, Tennessee dan Kentucky, Indiana dan Ohio dan Michigan, menurut poweroutage.us, yang menjejaki utiliti.

Cuaca paling teruk hari ini nampaknya berada di hujung selatan hadapan ribut, yang dijangka membawa hujan lebat dan angin kencang di sepanjang Pantai Timur Amerika Syarikat (AS) pada lewat hari itu. Sebahagian besar Florida Panhandle berada di bawah puting beliung, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan di Tallahassee.

Kerosakan yang meluas dilaporkan di kawasan Jackson, Tennessee, ketika amaran puting beliung berkuat kuasa.

“Kerosakan yang ketara” berlaku pada rumah jagaan berhampiran Hospital Besar Daerah Jackson-Madison dan Pejabat Syerif Daerah Madison di Jackson, kata Pengarah Pengurusan Kecemasan Daerah Madison, Jason Moore. – AP

Pekerja memulakan pembersihan di gimnasium sekolah rendah George kelmarin di Springdale, Arkansas. – AP