Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Qatar dan Chevron Bina loji petrokimia AS$6B

DOHA, 8 JAN – Qatar menandatangani perjanjian AS$6 bilion dengan Chevron Phillips Chemical hari ini untuk membina sebuah loji termasuk proses mentransformasi etana terbesar di Timur Tengah, menukar gas biasa kepada polietilena dan plastik lain.

Kompleks Petrokimia Ras Laffan, yang boleh menghasilkan 2.1 juta tan etilena setahun di samping 1.7 juta tan derivatif polietilena, akan mula beroperasi pada 2026.

Kompleks itu akan mempunyai ‘pengurangan pelepasan sisa dan gas rumah hijau’ daripada beberapa kemudahan yang serupa di seluruh dunia, kata Saad Sherida al-Kaabi, menteri tenaga Qatar dan Ketua Pegawai Eksekutif QatarEnergy.

QatarEnergy mempunyai 70 peratus bahagian ekuiti dalam usaha sama dengan Chevron Phillips yang berpangkalan di Texas memiliki 30 peratus yang lain.

“Ini menandakan pelaburan terbesar QatarEnergy dalam sektor petrokimia Qatar dan pelaburan langsung pertama dalam 12 tahun,” kata Kaabi pada majlis menandatangani perjanjian di Doha.

Saad Sherida al-Kaabi (Kanan), menteri tenaga Qatar dan Ketua Pegawai Eksekutif QatarEnergy, dan Bruce Chinn, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat Chevron Phillips Chemical, menghadiri majlis menandatangani perjanjian di ibu pejabat QatarEnergy di Doha, ibu negara Qatar pada 8 Januari. – AFP

Ras Laffan akan melipatgandakan kapasiti penjanaan etilena Qatar dan meningkatkan hasil polimernya daripada 2.6 juta tan kepada lebih daripada empat juta tan setahun. Secara amnya, kapasiti penjanaan petrokimia Qatar akan meningkat kepada hampir 14 juta tan setahun.

Pelaburan itu “menandakan peristiwa penting dalam strategi pengembangan hiliran QatarEnergy”, kata Kaabi.

“Ia bukan sahaja dapat memudahkan pembangunan selanjutnya dalam bahagian hi-liran dan petrokimia di Qatar, tetapi juga akan mengukuhkan kedudukan bersepadu kami sebagai pemain utama di seluruh dunia dalam bahagian huluan, LNG dan hiliran.”

Proses transformasi etana, yang menukar gas kepada etilena, telah disasarkan oleh aktivis alam sekitar untuk pelepasannya, manakala etilena dan polietilena digunakan dalam petak produk plastik daripada saluran paip ke botol air dan pembungkusan makanan.

Qatar yang kaya dengan rizab gas asli yang besar termasuk North Field, yang mengandungi deposit terbesar di dunia dan terbentang di bawah laut Teluk ke wilayah Iran. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -