Monday, March 27, 2023
25.5 C
Brunei

-

Qatar lantik perdana menteri baharu

DUBAI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 7 MAC – Menteri Luar Qatar telah dilantik sebagai perdana menteri negara itu hari ini, menggantikan anggota keluarga diraja lain yang telah memegang jawatan itu sejak 2020, lapor agensi berita kerajaan.

Agensi berita Qatar melaporkan Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani telah dilantik sebagai ketua pemerintah baharu, tanpa memberikan butiran lanjut.

Pemimpin Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, melantik pemegang jawatan tertinggi, biasanya daripada ahli keluarga diraja. Seperti di negara Arab Teluk yang lain, kebanyakan politiknya tertumpu pada keluarga diraja dan perkembangan yang jarang dibincangkan di hadapan umum.

Sheikh Mohammed telah berkhidmat sebagai menteri luar sejak 2016 dan merupakan wajah umum Qatar ketika negara itu menghadapi boikot ekonomi selama tiga setengah tahun oleh Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Mesir yang hanya berakhir pada Januari 2021.

Beliau menggantikan Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani, yang telah berkhidmat sebagai perdana menteri dan menteri dalam negeri yang bertanggungjawab atas keselamatan dalam negeri sejak 2020.

Qatar yang kaya dengan gas, salah sebuah negara terkaya di dunia, telah menyokong kumpulan Islam di seluruh rantau itu semasa dan selepas peristiwa Kebangkitan Arab pada 2011, yang membawa konflik dengan jiran Arab Teluknya, yang menganggap kumpulan seperti itu sebagai ancaman kepada pemerintahan turun-temurun.

Hubungan telah pulih dalam dua tahun terakhir. Pemerintah Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu dan Mesir melawat Qatar ketika negara itu menjadi tuan rumah temasya bola sepak Piala Dunia pada tahun lalu. – AP

Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani semasa sidang media pada 29 Januari. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -