Friday, August 12, 2022
26.5 C
Brunei

Quartararo sasar gelaran MotoGP

-

MILAN, 21 OKT – Fabio Quartararo berada dalam jarak yang dekat untuk meraih gelaran juara dunia MotoGP pertamanya di Grand Prix Emilia-Romagna pada hari Ahad yang akan menjadi tuan rumah untuk perpisahan terakhir Valentino Rossi kepada peminat Itali yang memujanya.

Pelumba Yamaha, Quartararo, 22, berada 52 mata di hadapan pelumba Ducati, Francesco Bagnaia yang menduduki tempat kedua dalam kedudukan juara dengan tiga perlumbaan tersisa pada musim 2021 menuju perlumbaan di Misano di pantai Adriatic Itali.

Dengan 23 mata maksimum yang ada, Quartararo akan menjadi pemenang MotoGP Perancis yang pertama jika dia berjaya menewaskan Bagnaia, yang mengejar kemenangan sulungnya sendiri pada usia 24 tahun.

Quartararo merasa yakin setelah mendapat tempat kedua yang mengagumkan di belakang Marc Marquez di Grand Prix Amerika di Texas, yang menyebabkannya untuk merebut gelaran hujung minggu ini.

Dia juga menduduki tempat kedua di Misano dalam MotoGP San Marino bulan lalu.

Reaksi pelumba Perancis Yamaha, Fabio Quartararo meraikan di atas podium dalam perlumbaan MotoGP Grand Prix di San Morino, Itali. – AFP

“Untuk bahagian terakhir pertandingan ini, pemikiran saya berubah sedikit. Kali terakhir kami berada di Misano, saya berlumba untuk menang dan tidak memikirkan kejuaraan,” kata Quartararo.

Bagnaia mempunyai alasan yang baik untuk berfikir bahawa dia dapat melanjutkan perlumbaan kejuaraan untuk sekurang-kurangnya satu GP lagi ketika dia menewaskan Quartararo dari posisi tiang untuk menang

di Misano pada bulan September, setelah mencatat rekod prestasi dalam kelayakan.

Bekas anak didik Rossi menginginkan kejayaan lain di hadapan penonton yang penuh emosi yang akan berada di sana untuk mengucapkan selamat tinggal kepada legenda motosikal.

Juara MotoGP tujuh kali, Rossi, 42, membesar menunggang di Misano dan masih tinggal berdekatan dengan litar perlumbaan, dengan pasukan motosikalnya, VR46 berpusat beberapa batu di bandar asalnya, Tavullia.

Sekitar 35,000 peminat dijangka akan berada di litar perlumbaan pada hari Ahad untuk perlumbaan MotoGP terakhir Rossi di tanah Itali. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -