Quartararo sasar jadi raja MotoGP

LA MASSANA, 22 FEB – Berada di kediamannya di Andorra, dijulang tinggi di Pyrenees, Fabio Quartararo menyasarkan untuk ‘mengambil langkah terakhir’ untuk menjadi pemain Perancis pertama yang memenangi MotoGP.

“Saya bersedia untuk memenangi kejuaraan,” kata pemandu Perancis kepada kilang pasukan Yamaha, pasukan satelit pengilang Jepun, yang akan menggantikan juara dunia sembilan kali, Valentino Rossi.

“Ia satu impian menjadi kenyataan bertukar pasukan dan membuat pertukaran dengan Valentino (Rossi),” Quartararo memberitahu AFP.

“Dia merupakan idola saya sejak saya masih kanak-kanak, jadi ia adalah satu perkara besar.”

Tahun lalu, dalam musim keduanya di MotoGP, Quartararo segera melepasi halangan, mencatatkan kemenangan berturut-turut dalam dua perlumbaan pembukaan untuk meletakkan dirinya dalam kategori pencabar kejuaraan dunia.

Namun ‘masalah besar dengan motosikal’ ternyata menjejaskan peluang untuk mencabar kejuaraan. Dia menamatkan kempen tidak menentu disebabkan COVID-19 selepas merekodkan kemenangan ketiga dalam lapan perlumbaan di belakang Joan Mir.

“Musim lalu sangat mencabar,” ujarnya.

“Saya memulakan kejohanan dengan kukuh tetapi kemudian saya mengalami masalah teknikal.

“Malangnya, ia merupakan musim kedua saya di MotoGP, jadi saya tidak tahu bagaimana untuk menangani masalah dengan baik,” tambahnya.

Langkah berjaga-jaga akibat pandemik telah membuatkan keraian dikurangkan dalam kemenangan pembukaan. – AFP

Gambar fail reaksi Fabio Quartararo meraikan kemenangan semasa beraksi di GP Sepanyol tahun lalu.- AP