Quartaro jatuh, Bagnaia juara MotoGP Algarve

PORTIMAO, PORTUGAL, 8 NOV – Penunggang Ducati, Francesco Bagnaia memenangi perlumbaan MotoGP Algarve dengan bendera merah kelmarin apabila juara dunia yang baru dinobatkan, Fabio Quartararo gagal menamatkan perlumbaan selepas terjatuh dari jentera miliknya, Yamaha.

Bagnaia dari Itali, yang bermula di petak pertama untuk perlumbaan kelima berturut-turut, menamatkan perlumbaan di hadapan juara dunia 2020, Joan Mir dari Suzuki dan Jack Miller dari Australia, juga dengan Ducati.

Bermula dari petak ketujuh di grid, Quartararo dari Perancis ketinggalan lima pusingan selepas tamat perlumbaan di litar yang sama di mana dia memenangi MotoGP Portugal pada April lalu.

Ia adalah kali pertama musim ini dia gagal menamatkannya.

Walaupun terdapat banyak drama di belakangnya, Bagnaia, yang bermula dari petak pertama, tidak pernah dicabar kerana dia meraih kemenangan ketiga musim ini, justeru memberikan Ducati gelaran konstruktor.

“Saya rasa ia adalah hujung minggu terbaik saya dalam MotoGP,” kata Bagnaia.

Perlumbaan berakhir lebih awal di bawah bendera merah, selepas Iker Lecuona dan pelumba tempatan, Miguel Oliveira, kedua-duanya menunggang motosikal KTM, terbabas dalam dua pusingan terakhir.

Kedua-dua penunggang dalam keadaan sedar, walaupun Oliveira memerlukan pemeriksaan di pusat perubatan litar.

Dengan hanya tinggal satu perlumbaan musim ini di Valencia hujung minggu depan, Bagnaia dan Mir dijamin menduduki tempat kedua dan ketiga dalam kejuaraan.

Tempat kedua adalah penamat terbaik Mir musim ini tetapi dia tidak boleh mencabar Bagnaia, yang dikenali sebagai ‘Pecco’.

“Hari ini Pecco lebih baik,” katanya. “Dia tidak membuat satu kesilapan. Saya menunggu dalam semua perlumbaan dan ia tidak akan datang.” – AFP

Juara pelumba Itali Ducati, Francesco Bagnaia meraikan di atas podium selepas memenangi perlumbaan MotoGP Grand Prix Portugal di litar antarabangsa Algarve di Portimao kelmarin. – AFP