Rahm menyamai rekod Smith di PGA AS

LOS ANGELES, 9 JAN – Pemain nombor satu dunia, Jon Rahm membuat pukulan yang menyamai rekod 12-bawah par 61 untuk mendahului pusingan ketiga bersama Cameron Smith dalam kejohanan Jelajah PGA AS kelmarin.

Rahm, yang memulakan hari ketiganya di belakang Smith, menyamai set rekod yang dicatat beberapa jam lebih awal oleh Justin Thomas dengan par-73 di Plantation Course di Kapalua, Hawaii.

Dia akhirnya berjaya mengejar Smith, pemain Australia itu pada lubang terakhir, Smith memukul sembilan-bawah par 64 manakala pendahulu beregu menamatkannya pada lubang ke-54 dengan 26-bawah 193.

Ia hanya dengan lima pukulan di depan pemain AS, Daniel Berger, yang hampir dengan lima birdies berturut-turut dalam tujuh-bawah 66 untuk 198.

“Ia agak luar biasa,” kata Rahm dari Sepanyol mengenai satu pusingan yang menyaksikan dia berada pada par genap melalui empat lubang dan 12-bawah menerusi baki 14 lubang.

Itu termasuk pukulan lima birdie berturut-turut dari ketujuh hingga ke-11.

Dia meledakkan pukulan dari bunker ke empat kaki kepada birdie 14, yang terperangkap pada par-lima ke-15 empat kaki dari pin untuk eagle, kemudian membawa pulang dengan tiga lagi birdies. – AFP