Rahm no. 1 satu dunia, juara memorial PGA AS

LOS ANGELES, 20 JULAI – Jon Rahm menjadi pemain pertama Sepanyol sejak Seve Ballesteros pada tahun 1989 yang memegang ranking golf nombor satu dunia, berjaya dalam cabaran akhir kejohanan semalam untuk memenangi kejohanan Memorial PGA AS.

“Bila-bila masa saya dapat menyamakan rekod seperti Seve, itu luar biasa,” kata Rahm.

“Sukar untuk meluahkan perasaan saya sekarang, kerana dalam fikiran saya adalah bersama dua ahli keluarga saya yang telah meninggal dunia kerana COVID-19.

“Ada banyak perkara yang ada di dalam fikiran saya sekarang yang tidak ada kaitan dengan golf,” tambahnya.

Rahm mendahului kedudukan dengan lapan pukulan melalui sembilan lubang tetapi ketinggalan empat pukulan di lubang kelima.

Jon Rahm meraikan trofi kemenangannya dengan Jack Nicklaus setelah memenangi pusingan akhir kejohanan Memorial PGA semalam di Muirfield Village Golf Club, Dublin, Ohio. – AFP

Walau bagaimanapun, pemain berusia 25 tahun dari Sepanyol itu tidak dinafikan, melakukan pukulan yang menakjubkan dengan ketinggian 31 kaki pada par-3 untuk meninggalkan saingannya dari Amerika Syarikat dan mengatasi bintang Ireland, Rory McIlroy di kedudukan teratas dalam kedudukan PGA.

“Nasib saya baik, saya berjaya melepaskan pukulan pendek terbaik yang pernah saya lakukan. Itu sukar dipercayai,” kata Rahm. “Itulah yang saya perlukan.”

Jack Nicklaus, pemenang kejohanan utama 18 kali yang menjadi tuan rumah acara tersebut di Muirfield Village, Dublin, Ohio, menyebut pukulan itu sebagai menakjubkan ketika dia mengucapkan tahniah kepada Rahm di lubang ke-18.

Pemain England, Matthew Fitzpatrick berada di kedudukan ketiga dengan 283 pukulan, sementara Jason Day dari Australia dan Matt Wallace dari England berkongsi tempat keempat dengan 284 pukulan.

Rahm, yang memenangi kejohanan PGA AS untuk tahun keempat berturut-turut, diberi penalti dua pukulan setelah skrin video menunjukkan bolanya bergerak ketika dia menekan rumput sejurus sebelum melakukan pukulan yang luar biasa.

“Saya tidak melihat atau merasakan apa-apa,” kata Rahm. “Jika benar, saya akan mengambilnya.”

Kejohanan ini adalah yang keenam musim PGA AS, semuanya berlangsung tanpa penonton sejak jelajah itu kembali pada bulan Jun setelah penutupan akibat penularan wabak COVID-19 selama tiga bulan. – AFP