Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Rahsia di sebalik kebaya

  KUALA LUMPUR – Pemakaian baju kebaya telah lama mempunyai hubungan budaya yang kuat dalam masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

  Sebagai pakaian tradisional, kebaya melambang sebahagian besar warisan budaya dan identiti wanita dari kaum Melayu, Peranakan (Cina, Baba Nyonya, Chetti, Siam, Kristang) dan masyarakat lain di Malaysia, serta negara-negara lain di Asia Tenggara.

  Setiap masyarakat mempunyai keunikan dan keistimewaan tersendiri dari segi penggayaan baju kebaya, bergantung kepada tradisi dan majlis yang disambut.

  Awal tahun ini, Malaysia menyertai empat negara lain untuk menyerahkan pencalonan berbilang negara untuk kebaya kepada Senarai Wakil Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) Warisan Budaya Tak Ketara Kemanusiaan bagi tahun 2023.

  Sejajar dengan tumpuan yang diberikan kepada pakaian yang berharga dan versatil ini, Muzium Tekstil Negara Kuala Lumpur baru-baru ini membuka pameran bertajuk Rahsia Kebaya, yang menawarkan gambaran keseluruhan tentang sejarah kebaya yang kaya dan bagaimana ia telah berkembang selama bertahun-tahun.

  Baju Kebaya Labuh datang dari Terengganu sekitar tahun 1950an. Diperbuat daripada songket dengan corak bunga dalam potongan moden. – ANN/The Star
  Butiran dari dekat ‘Baju Kebaya Sulam’ – kebaya singkat, dengan sulaman filigri corak ikan emas dan bunga dibuat daripada kain voile hitam. – ANN/The Star
  Pameran itu memaparkan kisah kebaya, memberikan pengunjung peluang untuk mengetahui asal-usulnya, warisan fesyen serta budaya pop. – ANN/The Star
  Pameran ‘Rahsia Kebaya’ di Muzium Tekstil Kebangsaan menampilkan lebih 60 pakaian kebaya dan aksesori budaya berkaitan. – ANN/The Star
  Kasut manik dan aksesori kebaya juga ditampilkan pada pameran. – ANN/The Star
  ‘Baju Kebaya Kota Baru’ tahun 1960, memaparkan potongan corak mengikut susuk badan, lengan ketat, lisu pemadan di depan dan belakang. – ANN/The Star

  Pameran anjuran Kementerian Perpaduan Negara dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia (JMM) itu menampilkan lebih 60 pameran kebaya, dipamerkan di dua peringkat di Galeri Saindera Muzium Tekstil Negara sehingga 31 Disember ini.

  “Semoga pameran ini dapat menjadi medium dalam mendidik dan memupuk semangat menghargai dan mencintai identiti bangsa kami pada semua lapisan masyarakat, demi kelestarian budaya warisan bangsa,” kata Pengarah JMM, Datuk Kamarul Baharin A. Kasim.

  Pameran Rahsia Kebaya dirasmikan oleh Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin pada 25 Oktober, yang juga meminjam satu set ‘kebaya labuh’ yang dibuat daripada Kain Tenunan Diraja Pahang (Tengku Pahang Diraja), dihadiahkan kepadanya oleh Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

  WARISAN BUDAYA TIDAK KETARA?

  Di Malaysia, kebaya itu diharapkan memenuhi definisi warisan budaya tidak ketara UNESCO, dengan mengambil kira kemahiran ketukangan tradisional seperti sulaman dan teknik jahitan yang terbabit untuk menghasilkan setiap pakaian.

  “Ia adalah salah satu pakaian kebangsaan yang melambangkan identiti kebangsaan negara kita dan sering menjadi pakaian pilihan. Malah, baju kebaya mencerminkan budaya dan tradisi beberapa negara ASEAN lain, termasuk Singapura, Indonesia, Brunei dan Thailand,” kata Datuk Aaron Aro Dagang, Menteri Perpaduan Negara pada majlis perasmian pameran itu baru-baru ini, yang bertujuan menarik 10,000 orang pelawat.

  “Pencalonan bersama (UNESCO) bermula pada Januari 2022 dan diserahkan kepada UNESCO pada Mac. Keputusan itu akan dimuktamadkan semasa sesi ke-19 Jawatankuasa Antara Kerajaan bagi Melindungi Warisan Budaya Tidak Ketara tahun depan,” tambahnya.

  Dalam mengekalkan warisan budaya, Aaron juga menganggap pameran ini sebagai platform untuk mempamerkan teknik pembuatan kebaya tradisional daripada pelbagai komuniti, disokong oleh organisasi dan pereka tempatan.

  MERENTASI GENERASI

  Bagi pengunjung, terdapat banyak perkara yang boleh diterokai di pameran Rahsia Kebaya, terutamanya dengan koleksi JMM yang dilengkapi dengan rangkaian kebaya dan aksesori yang dipinjamkan daripada koleksi peribadi.

  Pertunjukan ini dibahagikan kepada lima bahagian: Kebaya: Warisan Dahulu, Kini dan Abadi, Potongan Baju Kebaya, Aksesori Kebaya, Kesinambungan Kebaya dan Kebaya di Mata Dunia.

  Pakaian itu, yang dipakai selama berabad-abad, amat popular dalam kalangan bangsawan dan rakyat jelata dan merupakan pakaian pilihan untuk dipakai apabila menghadiri acara formal dan tidak formal.

  Keunikan dan identiti pakaian ini dapat dilihat melalui potongan dan reka bentuknya.

  Potongan asas dicirikan oleh belahan dan lipatan atau lisu di bahagian hadapan, kelepet panjang atau pendek, lengan panjang yang diikat dengan tiga pin dan kerongsang.

  Daripada pameran ini, awda boleh melihat lukisan teknikal dan corak asas kebaya meng-ikut kategori yang berbeza.

  Selain itu, terdapat juga pameran aksesori yang melengkapi kebaya seperti penyepit rambut, anting-anting, selendang dan banyak lagi.

  Bagi peminat kebaya dan penggemar budaya seni, Rahsia Kebaya adalah pameran akhir tahun yang dialu-alukan.

  Di Muzium Barang Kemas Warisan Harta baharu syarikat Habib di Ampang, Selangor, terdapat pameran muzium mini julung kali diadakan yang menonjolkan warisan seni barang kemas Peranakan merentasi generasi, meliputi masyarakat Cina Peranakan, Jawi dan Peranakan komuniti Chitty.

  Rahsia Kebaya kini menambah daya tarikan kepada pakaian itu kerana ia memikat kisah kebaya yang lebih luas, sekali gus memberikan penonton di Lembah Klang peluang untuk menerokai dan memahami asal-usul berbilang kaum, warisan fesyen dan juga tempatnya dalam budaya pop. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...