Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Raja Charles III akan mengalu-alukan kedatangan presiden Korea Selatan

  LONDON, 26 SEPT – Raja Charles III dan Ratu Camilla akan mengalu-alukan presiden Korea Selatan untuk lawatan negara ke United Kingdom (UK) pada bulan November, lawatan kedua seumpamanya dalam pemerintahan raja itu.

  Raja dan permaisuri itu akan menjadi tuan rumah kepada Yoon Suk Yeol dan isterinya, Kim Keon Hee, di Istana Buckingham pada tarikh yang belum ditentukan pada November, kata istana itu pada hari ini.

  Yoon, bekas pendakwa konservatif, telah berusaha untuk mengukuhkan pakatan ketenteraan Korea Selatan dengan Amerika Syarikat, menarik tindak balas kemarahan dari Korea Utara.

  Tetapi Yoon, 62, juga telah menunjukkan sisi perwatakannya yang ringan. Semasa majlis makan malam negeri di Rumah Putih pada bulan April, dia menyanyikan ayat pembukaan salah satu lagu kegemarannya, klasik folk-rock 1970-an ‘American Pie’, atas permintaan Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden.

  Jamuan negara di Istana Buckingham tidak mungkin menampilkan lagu dadakan. Acara sedemikian secara tradisinya lebih terdiri daripada urusan yang menampilkan tiara, roti bakar dan makan malam untuk kira-kira 150 tetamu, dengan orkestra rentetan biasanya menyediakan latar belakang muzik.

  Lawatan kenegaraan biasanya dimulakan dengan sambutan daripada raja dan ahli kerabat diraja yang lain, dengan pelawat memeriksa pengawal kehormatan kemudian menaiki ke istana dalam perarakan gerabak diiringi oleh tentera berkuda.

  Presiden Afrika Selatan, Cyril Ramaphosa diberi penghormatan dengan lawatan negara pertama semasa pemerintahan Charles ketika beliau melawat UK pada November lalu. – AP

  Raja Charles III dan Ratu Camilla bergambar di plak yang dinamakan sempena mendiang ibunya, Ratu Elizabeth II di Pasar Bunga Khamis, 21 September 2023 di Paris. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...