Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Raja, Ratu Britain mula lawatan rasmi Paris

  PARIS, 15 SEPT – Peminat diraja akan dapat melihat Raja Charles III Britain dan Ratu Camilla ketika mereka turun di jalan Champs-Elysees di Paris pada Rabu semasa permulaan lawatan rasmi, kata Presiden Perancis hari ini.

  Kira-kira jam 3 petang pada hari pembukaan lawatan tiga hari, pasangan diraja itu, diiringi oleh Presiden Emmanuel Macron dan isterinya Brigitte, akan menghadiri upacara peringatan Perang Dunia I dan meletakkan kalungan bunga di Makam Askar Tak Dikenali di bawah Mercu Tanda Arc de Triomphe di ibu negara Perancis.

  Selepas itu, Charles akan berkongsi kereta dengan lambang Republik Perancis bersama Macron untuk menuruni Champs-Elysees, manakala Camilla dan Wanita Pertama Perancis akan menggunakan kenderaan berasingan, kata pejabat Macron.

  Charles III dan Macron kemudian akan bertemu untuk perbincangan peribadi di Istana Elysee.

  Antara topik yang akan dibincangkan termasuk kepelbagaian biologi, perubahan iklim serta persidangan pada November di Britain mengenai kecerdasan buatan (AI), selain situasi di rantau Sahel Afrika dan perang di Ukraine, kata presiden.

  Pada waktu malam, kedua-dua pasangan itu akan berkumpul untuk makan malam rasmi di Istana Versailles di pinggir bandar Paris.

  Almarhum Ratu Elizabeth II dan Putera Philip pernah santap tengah hari di Versailles semasa lawatan rasmi pertama mereka ke Perancis pada tahun 1957.

  Charles menghargai idea untuk memimpin mengikuti jejak ibunya, kata Elysee.

  Pemilihan Versailles, kediaman diraja yang dibina oleh raja Perancis, Louis XIV, kini dimiliki oleh republik Perancis, juga merupakan peluang “untuk mengukuhkan reputasi Perancis” melalui salah satu monumen yang paling banyak dilawati di negara itu, kata presiden. – AFP

  Raja Charles III dan Ratu Camilla ketika mengadakan lawatan ke Muzium dan Taman Arca Barbara Hepworth di Cornwall, barat daya England, pada 13 Julai. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...