Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Raja Thailand kurangkan hukuman Thaksin

  BANGKOK, 1 SEPT – Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra telah dikurangkan hukuman penjara daripada lapan tahun kepada setahun oleh raja hari ini, hanya beberapa hari selepas dia pulang dari hidup dalam buangan selama 15 tahun.

  Tindakan itu diambil sehari selepas jutawan bekas perdana menteri, 74, memohon pengampunan diraja atas rasuah dan sabitan penyalahgunaan jawatan di tengah-tengah spekulasi yang meluas mengenai perjanjian rahsia untuk membenarkannya pengampunan.

  Thaksin, dua kali dipilih sebagai PM dan digulingkan dalam rampasan kuasa tentera 2006, telah dihantar serta-merta ke penjara minggu lalu selepas kembali ke tanah air buat kali pertama sejak 2008.

  Pengampunan sebahagian daripada Raja Maha Vajiralongkorn disahkan oleh Warta Diraja rasmi, dengan pengumuman itu menandakan perkhidmatannya kepada negara sebagai perdana menteri.

  “Beliau setia kepada institusi beraja. Apabila didakwa, dia menghormati sistem keadilan,” kata kenyataan itu sambil menyatakan Thaksin juga mengalami pelbagai masalah kesihatan.

  “Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja telah memberikan pengampunan dan mengurangkan hukuman terhadap Thaksin Shinawatra, banduan itu, kepada satu tahun penjara, supaya dia boleh menggunakan kepakaran dan pengalamannya untuk membangunkan negara selanjutnya.”

  Kepulangannya pada Selasa lalu bertepatan dengan parti Pheu Thainya kembali menerajui pucuk kepimpinan dalam pakatan dengan parti protentera, menyebabkan ramai yang membuat kesimpulan bahawa perjanjian telah dicapai untuk mengurangkan tempoh penjaranya. – AFP

  Thaksin Sihinawatra menyapa penyokongnya ketika tiba di lapangan terbang Don Muang di Bangkok, Thailand pada 22 Ogos. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...