‘Rajin, amanah, disiplin perlu’

GEORGE TOWN, 16 Mei – Sifat-sifat rajin, amanah dan berdisiplin perlu diterapkan dalam kalangan murid-murid supaya mereka dapat mengamalkannya dari awal lagi sehingga dapat menjadi budaya yang membawa kejayaan, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Katanya ketiga-tiga nilai itu perlu dipegang dan diamalkan seluruh rakyat Malaysia untuk kekal maju serta berjaya dalam bidang yang mereka ceburi.

“Jika ada tiga nilai ini, kita pasti akan menjadi bangsa yang berjaya,” katanya semasa berucap merasmikan Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan kali ke-48 di Pusat Konvensyen Setia Spice di Bayan Lepas, dekat sini.

Menurutnya Dasar Pandang ke Timur masih ditekankan oleh beliau kerana negara-negara Timur yang maju seperti Jepun dan Korea disegani dunia bukan hanya kerana kemajuan yang dicapai mereka tetapi juga kerana tiga nilai itu yang disemai dengan semangat patriotisme.

“Guru-guru dimuliakan kerana tugasnya amat murni iaitu mendidik anak-anak supaya mereka bersedia untuk melalui cabaran dan berpegang kepada nilai-nilai murni serta prinsip-prinsip sejagat,” katanya.

Tun Dr Mahathir Mohamad (dua, kanan) bersama Tokoh Kepimpinan Pendidikan Kebangsaan 2019, Datuk Asariah Mior Shahruddin (dua, kiri) dan Tokoh Kebangsaan 2019, Nawi Ismail (kanan) selepas menyampaikan anugerah tokoh berkenaan pada sambutan Hari Guru Kebangsaan 2019 di Pusat Konvensyen Setia Spice kelmarin. – Bernama

Dr Mahathir berkata guru-guru juga perlu menyediakan para pelajar bagi menghadapi perubahan-perubahan disruptif hasil dari pelaksanaan teknologi-teknologi baru dan canggih.

Katanya sistem pendidikan negara yang berhadapan dengan cabaran tersebut memerlukan satu anjakan paradigma bagi memastikan kelangsungannya terus relevan

“Ledakan teknologi dan revolusi digital menyaksikan perubahan drastik dalam persekitaran global yang memerlukan sistem pendidikan negara sentiasa seiring dengan perkembangan teknologi,” katanya.

Beliau berkata komitmen kerajaan dalam memastikan bidang pendidikan negara sentiasa mendapat keutamaan terbukti melalui peruntukan berjumlah RM60.2 bilion atau 19.1 peratus daripada keseluruhan perbelanjaan tahun ini.

“Peruntukan bantuan pendidikan sebanyak RM2.9 bilion turut disediakan untuk golongan miskin melalui bekalan makanan, buku teks dan bantuan tunai,” katanya. – Bernama