Rakyat Palestin bebas dasar diskriminasi Amazon

RAMALLAH – Buat pertama kali, pemuda Palestin, Ahmed Amed, dari kampung Dir al-Sudan di bandar Ramallah, tidak akan membayar yuran penghantaran menerusi e-dagang Amazon, jika dia memilih lokasinya sebagai wilayah Palestin.

Menurut dasar penghantaran Amazon, apabila pelanggan Palestin memilih tempat mereka sebagai wilayah Palestin, mereka harus membayar yuran penghantaran untuk produk yang harganya lebih daripada AS$49.

Walau bagaimanapun, dasar penghantaran tidak sama di penempatan Israel, di mana semua pelanggan boleh memesan dengan penghantaran percuma apabila mereka memilih Israel sebagai negara mereka.

Kerana kerumitan dasar Amazon, di wilayah Palestin, jurutera berusia 26 tahun itu terpaksa memilih Israel sebagai negaranya, untuk mengelakkan membayar yuran penghantaran ke Amazon, katanya.

“Benar, memang menyakitkan apabila saya terpaksa memilih Israel sebagai negara saya,” kata Amed kepada media ketika dia membuat pesanan baharu melalui Amazon.

Seorang pekerja pos yang sedang bekerja di pejabat pos di Tebing Barat bandar Nablus. – Xinhua.

Amazon mengubah dasar penghantarannya terhadap pelanggan Palestin yang dikenakan bayaran yuran penghantaran untuk produk yang harganya lebih daripada AS$49. – Xinhua
Seorang wanita Palestin membeli-belah dalam talian di laman web Amazon melalui komputer riba di sebuah kedai di Tebing Barat bandar Nablus. – Xinhua

“Saya seorang Palestin, bukan Israel, tetapi kadang-kadang saya dipaksa untuk memilih Israel sebagai negara saya untuk mendapatkan beberapa kemudahan melalui syarikat-syarikat antarabangsa,” katanya, sambil menambah bahawa kebanyakan syarikat antarabangsa mengakui Israel sebagai negara tetapi Palestin sebagai entiti yang tidak dikenali.

Pemuda itu berkata langkah-langkah diskriminasi terhadap rakyat Palestin tidak adil, dan menambah bahawa dia perlu menghabiskan banyak masa mencari melalui Google mengenai syarikat-syarikat e-dagang yang tidak banyak kos untuk penghantaran.

Sekarang, keadaan telah berubah.

E-dagang Amazon memutuskan pada hari Rabu lalu untuk mengubah dasar perkapalannya ke wilayah Palestin selepas kempen menentang secara besar-besaran terhadap syarikat itu, menuduh dasarnya yang berat sebelahnya.

Melalui laman sesawangnya, Amazon telah mengubah dasarnya ke wilayah Palestin, mengumumkan bahawa semua barang yang harganya lebih daripada AS$49, akan dihantar secara percuma jika penempatan di Israel.

“Keputusan Amazon berlaku akibat daripada hasil kempen Palestin yang dilancarkan terhadap syarikat Amerika,” kata Kementerian Komunikasi Palestin dalam satu kenyataan.

Bagi pihaknya, Menteri Ekonomi Palestin Khalid al-Esseily berkata dalam satu kenyataan bahawa “ia adalah tanda baik komitmen Amazon kepada rakyat Palestin.”

Beliau telah meminta syarikat e-dagang Amazon untuk menghentikan kerja mereka di penempatan Israel kerana mereka adalah tidak sah, sebagaimana katanya.

Pada bulan November lalu, Amazon melancarkan promosi penghantaran percuma ke Israel untuk pesanan lebih daripada AS$49, manakala rakyat Palestin yang tinggal di Tebing Barat harus membayar sekurang-kurangnya AS$24 ketika mereka melakukan pesanan.

Jurucakap Amazon berkata kepada Financial Times bahawa “jika pelanggan yang tinggal di wilayah Palestin memasukkan alamat mereka dan memilih Israel sebagai negara penghantar, mereka tetap akan menerima penghantaran percuma menerusi promosi yang sama.”

Sebagai tindak balas kepada dasar Amazon, aktivis Palestin dan organisasi hak asasi manusia melancarkan kempen, memanggil untuk memboikot laman sesawangnya sebagai tekanan kepada syarikat untuk mengubah dasar diskriminasi terhadap rakyat Palestin.

Shawan Jabareen, pengarah Al-Haq, organisasi mempertahankan hak asasi manusia di Palestin, berkata bahawa “Amazon sedang berusaha untuk menunjukkan niat baiknya dengan mengubah dasar perkapalannya ke arah rakyat Palestin.”

Beliau menambah bahawa semua orang Palestin boleh memilih negara mereka sebagai Palestin, tanpa takut membayar yuran penghantaran. – Xinhua