Friday, March 24, 2023
23.9 C
Brunei

-

Rakyat Ukraine kembali ke Bulgaria sebagai pelarian

KITEN, BULGARIA, 22 MAC – Mereka pernah ke sini sebagai pelancong. Kini mereka kembali sebagai pelarian – ratusan kanak-kanak Ukraine dan ibu mereka, berlindung di kem musim panas Laut Hitam Bulgaria.

Segala-galanya telah ditutup untuk musim sejuk di pusat peranginan kecil, Kiten dan hampir tidak ada jiwa di jalanan di bawah langit Mac yang cerah tetapi sejuk.

Walau bagaimanapun, sebuah hotel bersenandung dengan aktiviti – kanak-kanak kecil berlari-lari, wanita berbual di koridor, mengedarkan tuala dan makanan ringan atau duduk terpaku pada berita di telefon mereka.

Pemilik hotel Kostadin Milev, 32, telah mengalu-alukan pelancong Ukraine setiap musim panas sejak 10 tahun lalu. Apabila Rusia menyerang jirannya, adalah wajar bagi Milev untuk membuka lebih awal daripada biasa untuk menawarkan tempat perlindungan kepada mereka.

Terima kasih kepada pengendali pelancongan Ukraine, Aleksander Lishanski, bas mula berjalan ke dan dari Ukraine sekurang-kurangnya sekali sehari untuk menjemput kanak-kanak, ibu, nenek dan ibu saudara yang bermasalah dan membawa mereka ke tempat yang kini mereka panggil “rumah kami”.

Lebih 400 orang telah dibawa masuk setakat ini.

Mereka tiba untuk mencari bangku di sekeliling pentas luar yang dicat dengan warna biru dan kuning bendera Ukraine. Di atas turapan di luar, kanak-kanak telah menulis “Slava Ukraini” (“Kemuliaan kepada Ukraine”). – AFP

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -