Wednesday, December 6, 2023
30 C
Brunei

  -

  Rakyat Venezuela mengundi

  CARACAS, 16 Julai- Rakyat Venezuela hari ini membuang undi dalam satu undian yang dianjurkan oleh pembangkang dalam usaha untuk mendapatkan sokongan umum bagi rancangan Maduro untuk mendraf semula perlembagaan, menentang keganasan politik yang semakin teruk.

  Dengan pihak berkuasa enggan untuk memberikan lampu hijau bagi undian yang bertindak sebagai akta keingkaran awam dan penyokong Presiden Nicolas Maduro memboikotnya, pengundi dilihat bersedia untuk menolak skim kontroversi presiden itu.

  Simbolik ‘pelbisit’ dibuat dua minggu sebelum undian yang disokong Maduro untuk memilih badan rakyat yang akan mengkaji perlembagaan. Pembangkang memberitahu penyokongnya untuk menghindarkannya.

  Inisiatif salah faham itu mencetuskan kebimbangan antarabangsa – disuarakan oleh gereja Katolik dan ketua PBB, Antonio Guterres – di mana peluang untuk membawa kedua-dua pihak untuk mengadakan dialog menjadi lebih tipis.

  Kedudukan tersebut, sebaliknya, mencetuskan ketakutan lebih banyak bantahan dan pertempuran di jalan -jalan raya bersama polis, yang berlaku bagi tempoh tiga setengah bulan. Hampir 100 orang meninggal dunia dalam pergolakan itu sejak awal April lalu.

  Ketika Maduro tidak popular – dalam kalangan 80 peratus rakyat Venezuela mengkritik pemerintahannya, menurut firma tinjauan Datanalisis – dia menikmati sokongan dari sebahagian kebanyakannya penduduk yang miskin dan paling penting dari tentera.

  Kebanyakan rakyat Venezuela, kurang fokus terhadap kuasa politik berbanding berdepan setiap hari di bawah krisis ekonomi negara itu yang menekan, bermakna kekurangan makanan dan perubatan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...