Ramafosa tegur menteri kritik pemimpin Zambia

JOHANNESBURG, 24 OGOS – Presiden Afrika Selatan, Cyril Ramaphosa telah membuat ‘teguran keras’ terhadap menteri kewangannya kerana mencabar pemimpin Zambia untuk menjelaskan keputusannya memecat gabenor bank pusat negara itu, kata presiden hari ini.

Dalam langkah mengejut itu, Presiden Zambia Edgar Lungu telah memecat gabenor bank pusatnya, Denny Kalyalya. Tidak ada alasan diberi atas penyingkiran gabenor bank yang diberi kepercayaan membawa kestabilan ekonomi.

Menteri Kewangan Afrika Selatan Tito Mboweni bertindak balas dengan marah, menuntut penjelasan.

“Presiden-presiden di Afrika mesti menghentikan ini dan memecat seorang Gabenor Bank Pusat! Anda tidak boleh melakukan itu. Ini bukan beberapa hak milik anda! Harta peribadi anda?! Tidak!” tulis Mboweni dalam Twitter.

“Gabenor itu adalah teman baik. Mengapa kita melakukan perkara-perkara ini sebagai orang Afrika.

Presiden Zambia mesti memberi kita alasan mengapa dia memecatnya.”

“Nampaknya saya menghadapi masalah dengan kenyataan saya mengenai pemecatan Gabenor Bank Zambia! Saya tetap menyokong kenyataan saya. Tidak boleh dibincangkan. Biarkan semua bank pusat bercakap!” Sejak itu dia telah menghapuskan kata-katanya di Twitter tersebut. Satu kenyataan dari presiden Afrika Selatan mengatakan Ramaphosa memberi jaminan kepada pemerintah Zambia bahawa “ucapan menteri itu tidak mencerminkan pandangan pemerintah Afrika Selatan.” – AFP