Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Ramai anak beri kesan kesihatan mental ibu bapa

  RHODE ISLAND – Memiliki ramai anak-anak boleh menjadi tugas yang sukar!

  Selain itu, anak-anak tidak semestinya menjadi rakan kesihatan terbaik awda, seperti yang didedahkan oleh satu kajian baharu yang dijalankan di 24 negara di seluruh dunia.

  Secara lebih tepat, jumlah anak yang awda miliki boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental awda, meskipun setelah mereka meninggalkan rumah.

  Dikatakan bahawa anak-anak boleh memudaratkan kesihatan ibu bapa mereka adalah agak terlalu kejam, tetapi jumlah anak dalam keluarga sebenarnya boleh memainkan peranan dalam kesejahteraan ibu bapa, serta risiko mengembangkan penyakit tertentu.

  Ini adalah hasil kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari beberapa universiti dan sekolah di seluruh dunia – termasuk Universiti Rhode Island di Amerika Syarikat (AS) dan Universiti Padua di Itali di kalangan orang dewasa berumur 50 tahun ke atas di 24 negara berpendapatan sederhana dan tinggi di Amerika Utara, Amerika Latin, Asia dan Eropah.

  Tujuannya adalah untuk menilai hubung kait potensi antara jumlah anak dan beberapa petunjuk kesihatan dalam kalangan orang dewasa yang lebih tua.

  Memiliki lebih ramai anak boleh meningkatkan bekalan potensi sokongan awda. – Freepik

  KESAN KESIHATAN MENTAL

  “Motivasi utama kami untuk kajian ini adalah penuaan penduduk di peringkat global. Terdapat pelbagai kajian yang mengkaji hubungan antara anak-anak dan aspek kesihatan atau jangka hayat.

  “Walaupun pelbagai aspek kesihatan telah dikaji, terdapat sedikit kajian yang mengkaji hubungan ini di seluruh negara dan kami tidak mengetahui sebarang kajian yang membandingkan pelbagai dimensi kesihatan di pelbagai negara,” jelas Dr Nekehia Quashie, profesor pembantu dalam bidang pengajian kesihatan dalam satu siaran berita.

  Para penyelidik menganalisis data keratan rentas dari 166,739 orang dewasa yang berumur 50 tahun ke atas di 24 negara, merangkumi tempoh dari tahun 1992 hingga 2017.

  Lima petunjuk kesihatan, termasuk kesihatan yang dinilai sendiri, kemurungan dan penyakit kronik, dibandingkan dengan jumlah anak yang dimiliki oleh peserta.

  Diterbitkan dalam The Journals of Gerontology – Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, hasil kajian menunjukkan potensi hubungan antara jumlah anak dan kesan terhadap kesihatan, tetapi ini jauh dari universal.

  “Apa yang kami dapati ialah dalam kebanyakan negara yang kami kaji, lebih ramai anak berkaitan dengan hasil kesihatan yang lebih buruk di kemudian hari dalam hidup mereka terutamanya untuk penyakit kronik dan kemurungan,” kata Dr Quashie.

  ANTARA PERSEPSI DAN REALITI

  Hasil daripada kajian mereka menyaksikan peningkatan risiko kemurungan di kalangan peserta yang memiliki anak paling ramai di separuh dari semua negara yang dikaji.

  Hal yang sama berlaku untuk risiko penyakit kronik, tetapi kali ini dalam 11 dari 24 negara yang termasuk dalam kajian ini.

  Tidak ketinggalan, trend ini terbalik untuk salah satu petunjuk kesihatan yang dinilai sendiri.

  Peserta yang berumur 50 tahun ke atas dengan jumlah anak yang paling sedikit lebih cenderung melaporkan kesihatan yang buruk di enam negara: China, Estonia, Perancis, Israel, Belanda dan Switzerland.

  “Perbezaan dalam konteks negara mungkin mencerminkan perbezaan dalam nilai budaya terhadap anak-anak, adanya infrastruktur formal yang lebih terhad untuk menyokong orang dewasa yang lebih tua, atau keadaan tempatan lain,” jelas siaran berita kajian ini.

  Penyelidik juga mendapati perbezaan antara negara-negara.

  Di Amerika Syarikat (AS), sebagai contoh, mereka tidak menemui hubungan yang signifikan antara kesuburan dan kesihatan pada orang berumur 50 tahun ke atas.

  Sebaliknya, peserta dengan ramai anak, iaitu empat atau lebih adalah lebih cenderung kesihatan mereka terjejas, sekurang-kurangnya tiga petunjuk iaitu di Greece, Mexico, Itali, Sepanyol, Portugal dan Republik Czech.

  Kajian ini tidak dapat mengenal pasti punca hubungan ini, walaupun para saintis menunjukkan pengaruh potensi beban ekonomi, sosial, emosi dan biologi.

  “Anak-anak boleh menjadi baik dan memiliki lebih ramai anak boleh meningkatkan bekalan potensi sokongan awda apabila awda memerlukan semasa tua dan ini mungkin perkara biasa di seluruh dunia.

  “Tetapi anak-anak juga boleh memberi tekanan sepanjang kehidupan,” kata Dr Quashie.

  Hasil awal ini harus memberikan dorongan kepada penyelidikan lebih mendalam untuk menentukan mekanisme di sebalik hubungan ini dan memberikan gambaran yang lebih universal. – ANN/The Stars

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...