Ramai tidak miliki permit EPV

MIRI, 14 NOV – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengenal pasti ramai pemandu e-hailing tidak memiliki Permit Kenderaan E-Hailing (EPV) di Sarawak walaupun peraturan tersebut sudah dikuatkuasakan sepenuhnya pada 21 Oktober lepas.

Pengarah JPJ Sarawak Mohd Syafiq Anas Abdullah berkata, dalam tempoh tiga hari operasi pematuhan e-hailing secara besar-besaran dilakukan sejak Isnin lepas hingga semalam di Kuching, Sibu, Bintulu dan Miri, sebanyak 83 kesalahan tidak memiliki EPV dicatatkan, tertinggi berbanding kesalahan lain.

“Secara keseluruhan dalam tempoh yang sama di Sarawak sebanyak 203 kes melibatkan pelbagai kesalahan peraturan e-hailing dengan majoriti tiada memiliki EPV iaitu 80 kes diikuti tidak pamer disc Puspakom sebanyak 80 kes,” katanya kepada pemberita selepas operasi ke atas pemandu e-hailing di sini hari ini.

Mohd Syafiq berkata, buat masa ini tiada tindakan undang-undang dikenakan ke atas pemandu e-hailing di Sarawak yang tidak mematuhi peraturan tersebut kerana masih lagi dalam tempoh memberi kesedaran serta memberi ruang kepada pemandu terbabit mendapatkan EPV.

Beliau berkata bagi Sarawak, pemandu e-hailing boleh mendapatkan bantuan dari Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sarawak bagi mendapatkan EPV secepat mungkin.

“Selain mematuhi peraturan ditetapkan oleh LPKP serta JPJ, pemandu e-hailing tidak dibenarkan menunggu mengambil penumpang di lapangan terbang,” katanya sambil menyatakan operasi turut dilaksanakan di empat lapangan terbang di Sarawak.

Beliau berkata, dalam operasi tiga hari tersebut tiada pemandu warga asing dikesan atau ditahan mengendalikan operasi e-hailing. – Bernama