Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Ramen layan diri semakin mendapat tempat di Korea

-

SEOUL – Produk mi segera pelbagai rasa, daripada sup daging lembu pedas hingga sos kacang hitam tumis dan sup kimchi, disusun di atas rak yang meliputi kira-kira dua pertiga dinding kedai di sebelah kanan.

Di sebelah kiri, deretan mesin automatik untuk menuang air panas ke dalam cawan kertas dan mendidihnya dengan sentuhan butang sedia untuk memasak mi.

Selepas membeli sebungkus ramen melalui kiosk tempahan sendiri, awda hanya perlu membuka bungkusan dan memasukkan mi kering ke dalam bekas kertas bersama serbuk perasa. Banyak tempat duduk menghadap dinding, sesuai untuk pengunjung solo.

Dengan hanya 2,500 hingga 3,000 won dan menunggu beberapa minit, awda akan mendapat semangkuk ‘ramyeon’ yang panas, gelaran bagi hidangan mi segera yang biasa dikenali di Korea.

Setelah dibuka pada Februari tahun lalu berhampiran Stesen Jongno 3-ga di Seoul, kedai itu adalah antara bilangan kedai serbaneka yang tidak mempunyai kakitangan yang semakin meningkat di Korea.

Sebuah rak dinding disusun dengan produk mi segera pelbagai jenama di kedai serbaneka ramen tanpa kakitangan berhampiran Stesen Jongno 3-ga dibuka 24 jam. – ANN/The Korea Herald

Didorong oleh trend tanpa bersentuhan di tengah-tengah pandemik COVID-19 yang berlarutan, kedai layan diri kecil itu telah menarik perhatian orang Korea, terutamanya pengunjung solo dan beberapa yang masih tidak divaksinasi, kerana mereka mendapati lebih sukar untuk memasuki kemudahan pelbagai guna termasuk restoran dan kafe di bawah mandat pas vaksin kerajaan.

Seorang pengunjung bernama Jeong di lokasi Jongno 3-ga berkata tempat itu sesuai untuk pengunjung solo yang bekerja di bandar yang sesak.

“Saya seronok makan bersendirian sambil membaca webtoon. Saya tidak benar-benar mahu membuat rancangan makan tengah hari dengan orang lain di tengah-tengah kebangkitan virus. Tetapi kadangkala saya berasa malu untuk makan sendirian kerana kebanyakan restoran berhampiran pejabat saya sesak dengan pelanggan pada waktu makan tengah hari,” katanya.

Ada kalanya dia merasakan pemilik restoran atau pelayan tidak mengalu-alukan kedatangannya untuk makan seorang diri.

“Restoran layan diri ini mempunyai banyak tempat duduk solo,” kata pekerja pejabat berusia 32 tahun di sebuah syarikat peranti perubatan di tengah Seoul.

Bagi sesetengah penggemar ramen, kedai itu seperti makmal makanan, di mana mereka boleh bereksperimen dengan cara baharu menikmati mi, seperti mencampurkan dua atau tiga jenama berbeza.

“Mi segera biasanya dijual dalam bungkusan, jadi sukar untuk mempunyai pelbagai jenis ramyeon di rumah. Seronoknya saya boleh menggabungkan label mi yang popular di kedai serbaneka ramyeon. Gabungan kegemaran saya ialah gabungan Chapaghetti dan Neoguri Nongshim, kata Kang Ho-min, seorang pelajar berusia 24 tahun di Universiti Kyung Hee.

Pelanggan seperti Kang berkongsi pelbagai kombinasi mi pada nota di dinding kedai. Walaupun kedai serbaneka masih memerlukan usaha minimum tetamu untuk menyediakan mi, mesin layan diri menawarkan hidangan yang disediakan sepenuhnya dalam masa kira-kira tiga minit.

Kebanyakannya dipasang di kawasan rehat lebuh raya, kafetaria sekolah atau taman hiburan, pelanggan sasaran adalah mereka yang mencari makanan segera, dengan kos biasanya 2,000 hingga 3000 won.

Data menunjukkan kecintaan warga Korea yang tidak berbelah bagi untuk ramen. Menurut data Persatuan Mi Segera Sedunia, rakyat Korea mengambil purata 80 paket mi segera setahun, yang menandakan angka tertinggi di kalangan 15 negara yang ditinjau oleh organisasi itu, termasuk Amerika Syarikat, Jepun, China.

Sementara itu, berikutan dengan pada penyebaran Hallyu, ramen Korea sendiri secara beransur-ansur mengembangkan jangkauan globalnya.

Penghantaran keluar negara mi segera mencapai paras tertinggi sepanjang masa sebanyak AS$607.90 juta dalam tempoh Januari-November 2021, meningkat 10.6 peratus daripada tempoh yang sama 2020, data Perkhidmatan Kastam Korea (KCS) menunjukkan hari Isnin.

China merupakan pasaran luar negara terbesar untuk ramen Korea dalam tempoh itu, dengan eksport mencatatkan AS$133.42 juta. Diikuti dengan AS pada AS$70.76 juta, Jepun dengan AS$58.77 juta, Taiwan dengan AS$29.18 juta dan Filipina pada $25.96 juta.

“Mi segera buatan Korea yang ditunjukkan dalam kandungan media Korea yang popular, termasuk Chapaguri, hidangan mi terkenal daripada filem pemenang Oscar Parasite, sebahagiannya dikaitkan dengan populariti global ramyeon,” kata seorang pegawai KCS. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -