Rancangan pindah jeneral ke jawatan awam cetus kebimbangan

JAKARTA, Indonesia, 8 Feb – Kerajaan Indonesia merancang memindah beberapa dozen tenaga kerja jeneral yang tidak digunakan sepenuhnya kepada peranan awam berpangkat tinggi, sekali gus mencetuskan kebimbangan kepada kumpulan hak yang melihatnya sebagai satu ancaman kepada demokrasi muda negara.

Tentera Indonesia mempunyai sekurang-kurangnya 150 orang jeneral tanpa jawatan khusus, sebahagiannya disebabkan kenaikan dalam umur persaraan, dan Presiden Joko Widodo merancang satu pengawalan untuk mewujudkan 60 jawatan baru untuk mereka, termasuk dalam birokrasi awam.

Al Araf, pengarah kumpulan hak Indonesia Imparsial, berkata semalam rancangan adalah tidak konsisten dengan semangat pembaharuan yang menyusuli berakhirnya pemerintahan diktator Suharto pada 198 dan pengembalian tentera ke berek. Di bawah pemerintahan Suharto, kerusi dalam badan perundangan dikhaskan untuk tentera dan pegawai memegang beribu-ribu peranan awam daripada ketua daerah kepada menteri kabinet.

“Tindakan tersebut berpotensi memulihkan sistem autoritarian,” kata Araf.

Buat masa sekarang, pegawai tentera aktif hanya boleh berkhidmat dalam kementerian atau institusi yang berkaitan dengan keselamatan negara dan pertahanan di bawah satu undang-undang yang mengawal tentera yang digubal pada tahun 2004.

Widodo membincang penyusunan angkatan bersenjata pada bulan lalu dengan ketua tentera dan polis dan berkata pewujudan 60 jawatan baru dalam kerajaan untuk jeneral bintang satu, dua dan tiga akan membenarkan kolonel naik pangkat dalam tentera. Jurucakap tentera Major Jeneral Sisriadi berkata penyusunan tidak bertujuan untuk memulihkan “dwi-fungsi” tentera yang wujud di bawah pentadbiran Suharto. “Konsep tersebut adalah buku lama yang telah dibuang,” kata Sisriadi, yang menggunakan satu nama. “Ia tidak akan wujud lagi.”

Beliau berkata tentera sedang mencadangkan pelbagai langkah untuk mengatasi pertambahan jeneral, termasuk menambah tahun atau perkhidmatan yang diwajibkan untuk mencecah pangkat tinggi kepada 26 tahun daripada 24 tahun sebelumnya. – Agensi

Gambar fail menunjukkan sepasukan tentera semasa perarakan memperingati ulang tahun Angkatan Tentera Indonesia di Cilegon, Banten, Indonesia. Rancangan kerajaan memindahkan jawatan jeneral ke beberapa jawatan tinggi awam kerajaan mencetuskan kebimbangan dalam kalangan kumpulan hak asasi yang melihatnya satu ancaman kepada demokrasi. – AP